Vijesti

Gradonačelnik Bulj potpisao ugovor za “Kulturno turističku infrastrukturu Grada Sinja”

U uredu gradonačelnika Grada Sinja potpisan je potpisan Ugovor s Izvršiteljem CORE d.o.o. iz Dubrovnika za izradu ukupne projektno tehničke dokumentacije i studijske dokumentacije za potrebe projekta „Kulturno turistička infrastruktura Grada Sinja“.
Ugovor su potpisali gradonačelnik Miro Bulj i odabrani projektant dr.sc. Željko Peković.

Riječ je izradi projektno-tehničke i studijske dokumentacije za potprojekte:

  1. Alkarska staza
  2. Tvrđava Grad
  3. Sanacija i rekonstrukcija Gradske štale na Hipodromu
  4. Sanacija i rekonstrukcija Građanske kuće (Kuća Šuić)

Za svaki od ova 4 dijela koji čine cjelinu Projekta koji će se kandidirati na Fondove europske unije čiji natječaji su u najavi.

Projektom u dijelu Alkarske staze“ zamišljeno je da cjelokupna ruta alkarske povorke, a obuhvaća građevine i ulice koje su dio rute alkara i alkarske povorke ( Pijaca, Kvartiri, Alkarski dvori, Petrovac, Glavička, itd) . Tako bi sve ulice i Trgovi na alkarskoj ruti dobile novu vizuru koja je planirana kao centralna „žila kucavica“ Grada Sinja i njegove kulturno turističke ponude kojom bi se posjetiteljima približio fenomen Sinjske Alke i dobio potpuno novi identitet baziran na tradicijskoj kulturi.

Na Tvrđavi Grad kroz drugi dio Projekta dodatno bi se izvršilo arheološko istraživanje, restauracija i djelomična rekonstrukcija zidina i građevina unutar tvrđave.

Treći dio Projekta obuhvatit će sanaciju i rekonstrukcija Gradske štale na Hipodromu. Projektom se predviđa sanacija i rekonstrukcija kompleksa gradske štale – gospodarske zgrade – velike štale, poslovne zgrade – upravne zgrade, pomoćnog objekta – sjenika s nadstrešnicom i tora.

U velikoj štali planiraju se prostorije za smještaj radnika, svlačionica i dva sedlarnika. Uredit će se i dovesti u funkciju postojeći sanitarni čvor i organizirati smještaj za jahače te će se rekonstruirati boksevi. Projektom je planirana rekonstrukcija tora za jahanje, novi tor kao i dva nova prališta za jahanje također će se hortikulturno urediti vanjski prostor i opremiti urbanom opremom. Planiran je i adekvatni vanjski parking.

Četvrti dio Projekta predviđa sanaciju i rekonstrukcija objekta Građanske kuće (Kuća Šuić) u kojoj je planirano smještanje Galerije Sikirica koja je trenutno, kao privremeno rješenje, smještena u prostorima Alkarskih dvora. S obzirom na veliku količinu eksponata i tehničke uvjete koji ne zadovoljavaju potrebe galerijskog prostora premještaj Galerije je nužan.
Galerija je trenutno, kao privremeno rješenje, smještena u prostorima Alkarskih dvora za koju Grad izdvaja značajna financijska sredstva.

Za svaki od potprojekata, odnosno planiranih zahvata, izradit će se ukupna projektno-tehnička dokumentacija koja će obuhvaćati sve potrebne projekte kojima se omogućuje ishođenje akata o građenju i osigurava izračun troškova, kao i pojedinačne studije izvodljivosti.
Zahvati se planiraju financirati iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2021.-2027.

Vrijednost projektiranja: 329.140,00 EURa + PDV, odnosno 411.425,00 EURa (odnosno 2.479.905,33 kn +

PDV = 3.099.881,66 kuna)

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button