Vijesti

Gradonačelnik čestitao Stipi Sikirici 90. rođendan

Gradonačelnik Grada Sinja Miro Bulj čestitao je akademskom umjetniku Stipi Sikirici 90. rođendan:

Dragom barba Stipi,

u ime građana i građanki Sinja i naroda Cetinskoga kraja, kao i u svoje osobno, želim puno sreće i zdravlja povodom velikih 90 godina života.

Svojim neumornim radom i konstantnim zalaganjem za boljitak našeg zavičaja svima ste nam na primjer, a Vaši spomenici ponos su viteškoga grada Sinj i najljepša razglednica koju šaljemo u svijet.

Od srca Vam želim da ovaj veliki jubilej provedete u krugu svojih najmilijih, okruženi ljubavlju, poštovanjem i toplinom obitelji, te se isto tako nadam da ćemo se imati priliku sresti u rodnom nam kraju.

S poštovanjem,

Miro Bulj

Gradonačelnik Grada Sinja

Stipe Sikirica je skulptor Sinja, Cetinskog kraja i Alke. Njegovi javni spomenici čine važne punktove oko kojih cirkulira život grada.

Osim javne skulpture Konjanika koji se nalazi na Alkarskom trkalištu, Sikirica je autor fontane Na izvoru (poznatije kao Luca) i vratnica crkve Čudotvorne Gospe Sinjske. Na ovim monumentalnim vratnicama prikazana je kratka povijest Sinja- dolazak Sinjana iz Rame i velika bitka 1715. pod tvrđavom Grad.

Sikirica je oduvijek bio posebno vezan za Alku, tako je njegov štit velikog vojvode alkarskog ušao u službenu ceremoniju Alke, a njegovi zlatnici su dio numizmatičke zbirke Alkarskog društva.

Stipe Sikirica svoj cjelokupni  opus donirao je gradu Sinju, a Gradska Galerija Sikirica svom fundusu ima preko 500 umjetnikovih radova (skulptura, grafika, crteža, medalja).

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button