Kultura

Gradska galerija Sikirica poziva profesore, nastavnike i učitelje da s učenicima posjete izložbu ”Stipe Sikirica – blizina čovjeka i zavičaja”

U Gradskoj galeriji Sikirica prošlog četvrtka otvorena je velika retrospektivna izložba povodom 90. rođendana kipara Stipe Sikirice. Izložba naziva ”Stipe Sikirica – blizina čovjeka i zavičaja” referira se na dvije ključne odrednice umjetnikova opusa – sudbinsku vezanost za zavičaj i obitelj, te vezanost za prijatelje i prijateljstvo kao posebnu razinu bliskosti i intimnosti. Upravo će sam Sikirica u brojnim intervjuima i javnim istupima isticati da su to ljubavi iz kojih su proizašlo sve dobro što je stvorio.

Slijedom toga, u prostoru Galerije u prvom su dijelu izložena djela koja svjedoče i potvrđuju trajnu umjetničku preokupaciju baštinom i folklorom zavičaja – rani radovi iz Alkarskog ciklusa (1962.), dio gipsanog odljeva vratnica crkve Čudotvorne Gospe Sinjske (1987.), monumentalna Anđelija (1977.), alkarski zlatnici i srebrnjaci (1985.), dok je u drugom dijelu naglasak stavljen na odabrane portrete Sikiričinih bliskih prijatelja, uglednih intelektualaca i umjetnika. U prvom dijelu fotodokumentacijom su predstavljeni i najvažniji Sikiričini javni spomenici na području grada Sinja i Cetinske krajine. S ciljem kontekstualizacije izloženog dijela Sikiričina opusa, izložbu prati vremenska lenta s demarkiranim ključnim godinama i događajima koje su utjecale ili odredile autorov stvaralački put.

Riječ je o iznimno edukativnoj izložbi koja posjetiteljima pruža uvid u bogatstvo stvaralačkog opusa Stipe Sikirice, a s ciljem poznavanja i razumijevanja lokalne kulturne baštine. Izložba je prilagođena svim dobnim skupinama, pa stoga iz Gradske galerije Sikirica pozivaju sugrađane i sugrađanke da posjete izložbu i na taj način doprinesu proslavi velikog 90. rođendana najvećeg kipara Alke i Cetinske krajine. Posebno pozivaju sve profesore, nastavnike i učitelje sinjskih srednjih i osnovnih škola da izložbu posjete sa svojim učenicima i da se kroz stručno vodstvo upoznaju sa životom i umjetničkom ostavštinom Stipe Sikirice.

Izložba ostaje otvorena do 1. rujna, ulaz je besplatan, a za dogovor termina posjeta i stručnog vodstva potrebno se prethodno najaviti na e-mail: galerija.sikirica@gmail.com ili putem društvenih mreža (Facebook, Instagram).

Povezani članci

Back to top button