Kultura

Gradska galerija Sikirica sudjeluje na Prvom simpoziju nacionalne platforme Novi naručitelji HR

U Zagrebu će se od 12. do 14. listopada 2023. godine održati Prvi simpozij nacionalne platforme Novi naručitelji HR koja promovira model u kojem građani mogu naručiti umjetnički rad za javni prostor i prostor svoje zajednice. Riječ je o prvom javnom okupljanju 24 članica platforme, umjetničkih organizacija, udruga i ustanova u kulturi iz svih krajeva Hrvatske koje od početka 2023. godine kroz seriju online sastanaka razvijaju model s ciljem primjene u svojoj sredini. Među članicama platftorme je i Gradska galerija Sikirica, koju će na simpoziju predstavljati privremena ravnateljica Dragana Modrić. Cilj je simpozija upoznati širu javnost s ovim demokratskim modelom te razmotriti mogućnosti njegove primjene u Hrvatskoj.

Platforma Novi naručitelji HR promovira model u kojem građani mogu naručiti umjetnički rad za javni prostor i prostor svoje zajednice. Riječ je o prvom javnom okupljanju 24 članica platforme, umjetničkih organizacija, udruga i ustanova u kulturi iz svih krajeva Hrvatske* koje od početka 2023. godine kroz seriju online sastanaka razvijaju model s ciljem primjene u svojoj sredini. Cilj je simpozija upoznati širu javnost s ovim demokratskim modelom te razmotriti mogućnosti njegove primjene u Hrvatskoj. Ulaz je slobodan, a svi zainteresirani za demokratizaciju društva i umjetnosti dobro su došli. Otvorenje simpozija je u četvrtak 12. listopada u 14 sati. Simpozij će završiti prezentacijom smjernica za razvoj Novih naručitelja HR.

O modelu Novih naručitelja

Model Novih naručitelja je osmislio i u tekstu Protokol definirao umjetnik François Hers 1990. u Francuskoj, s namjerom da potakne razvoj „umjetnosti demokracije”, dajući ovlasti svakom/oj građaninu/ki da „javno izrazi potrebu za umjetnošću, kao i da ocijeni ono što je proizvedeno u ime umjetnosti”. Prema tom modelu grupa građana tj. ‘naručitelja‘ obraća se ‘medijatoru/ici’ (kustosu/ici, producentu/ici u kulturi), uz čiju pomoć formulira narudžbu te koji/a im potom predlaže umjetnika/cu za realizaciju. Kroz razgovore naručitelja/ica i umjetnika/ce razvija se umjetničko rješenje za koje se potom zajedničkim snagama traže sredstva. Model je do danas, osim u Francuskoj gdje se uspješno i kontinuirano primjenjuje 30 godina, primijenjen u nizu drugih zemalja, ponajviše u zapadnim zemljama EU, s preko petsto na taj način realiziranih umjetničkih djela. U međunarodnoj se komunikaciji za model uvriježio engleski prijevod New Patrons, dok se u francuskom izvorniku model naziva Nouveaux Commanditaires. Simpozij će se održati u Centru kulture na Peščenici – KNAP u Ivanićgradskoj 41 A. Na simpoziju će osim predstavnika/ca članica nacionalne suradničke platforme Novi naručitelji HR, sudjelovati predavači/ce iz Hrvatske: Ana Dana Beroš, Branka Cvjetičanin, Ljiljana Kolešnik, Ivana Meštrov, Željka Miklošević, Anja Planinčić, Patricia Počanić i Željka Tonković te Gerrit Gohlke iz Njemačke i Judith Laister iz Austrije. Teme sežu od umjetnosti u javnom prostoru, umjetničkih kolonija u socijalizmu do suvremenih projekata Novih naručitelja.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button