Vijesti

HDZ Sinj – 16.12.2023.g. – Ne ponovilo se !

Priopćenje GO HDZ Sinj, koje potpisuje predsjednik Igor Vidalina s ilustriranom slikom prenosimo izvorno i u cijelosti:

Sinj, 16.12.2023.g. – Ne ponovilo se !

Danas je u medijima objavljena Preporuka  Stožera civilne zaštite Grada Sinja (prekjučer na internet stranici Grada Sinja) za zaštitu od niskih temperatura, a u vezi najave lošeg vremena. Vrijeme je zimsko, uobičajeno za ovo razdoblje, no svakako je dobro da Grad Sinj i Stožer budu oprezni i pravovremeno izvijeste građane o svakoj mogućoj ugrozi.

Stoga se s pravom pitamo gdje su bili gradonačelnik Miro Bulj i načelnik Stožera Denis Bobeta 15. i 16. prosinca prošle godine kada se Sinj našao na udaru orkanske bure koja je rušila stabla, čupala ciglu te činila štetu na imovini građana?!

Nažalost tom prigodom jedna djevojčica je teško nastradala u Litrinom oboru uslijed pada kamene vace. Hvala Bogu i našoj Gospi Sinjskoj, djevojčica se nakon operacije dobro oporavlja te joj želimo brz i potpun oporavak. Lavovski posao su i ovaj put odradili liječnici, djelatnici hitne pomoći, a također sinjski vatrogasci i komunalci koji su danonoćno pomagali građanina. Jedini koji su debelo podbacili bili su sinjski gradonačelnik Miro Bulj i načelnik Stožera civilne zaštite, dogradonačelnik Denis Bobeta, koji su prespavali orkansku buru koja je protutnjala našim gradom čineći štetu i tek u subotu poslijepodne, kada je vrijeme bilo u smiraju, izdali upozorenje građanima o nepovoljnim vremenskim uvjetima i pozvali ih da ostanu u svojim kućama.

Ipak, ono što najviše zabrinjava je izjava sinjskog gradonačelnika Mira Bulja u kojoj komentira stanje u staroj gradskoj jezgri gdje s oronulih kuća svakodnevno prijeti opasnost za građane, a koje je umalo bilo kobno za jedno dijete. Njegova izjava: „a što ću ja, uzet bager pa rušiti“, najbolje pokazuje razmjere neznanja, još više želje da se ništa ne poduzme.

Gradonačelniče Bulj, itekako možete i imate što učinit. Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima  predviđa ovakve situacije u članku 32. st.3., a primjenjuju ga mnogi gradovi u Hrvatskoj.  Radi se o pravnom  institutu sekvestraciji koji radi zaštite interesa i sigurnosti države, prirode, spomenika kulture, ljudskoga okoliša ili zdravlja ljudi – omogućuje  uspostavu privremenog upravljanja stvarju ili nekretninom koja predstavlja opasanost. Za vrijeme privremenog upravljanja Grad može popraviti zgradu ili objekt,  a račun za to ispostaviti vlasnicima.

Ovo sve pišemo ne da na ovoj nepogodi,  koja je zadesila Sinj i umalo u crno zavila jednu obitelj,  pokušavamo politički profitirati, nego isključivo da se ovakve situacije više nikad ne dogode.

Gradonačelniče, konačno počnite raditi svoj posao,  primijenite i provodite Zakon, počevši od „kuće strave“ u Vrcanovom oboru (koju ste prije često spominjali, a sad u mandatu zaboravili) pa do svih ostalih ruševnih objekata koji predstavljaju opasnost u našem gradu i tako  zaštitite zdravlje i sigurnost naših sugrađana, posebice onih najmlađih, djece – koja zaslužuju bezbrižno šetati našim gradom.

Idući put može bit kasno, a glavni i odgovorni ćete biti Vi!

GRADSKI ODBOR HDZ-a SINJ

Igor Vidalina, predsjednik

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button