Vijesti

Hodočašće na Trsat vjernika Brnaza i Glavica

www.facebook.com/Gospa-Sinjska/

Trsatsko svetište je najstarije marijansko svetište u Hrvatskoj. Naime, dana Gospodnjega, 10. svibnja 1291. godine, Sveta Nazaretska kućica u kojoj je živjela sveta Obitelj Isusa, Marije i Josipa, prenesena je iz Nazareta na Trsat. A onda, 10. prosinca 1294. godine, kućica je nestala s Trsata i našla se je na drugoj strani Jadrana u šumici nedaleko od Recanatija na posjedu izvjesne gospođe koja se je zvala Lauretta. Pred 650. godina papa Urban V., 1367. godine darovao je sliku za utjehu hrvatskim vjernicima koji su u Loretu plakali za Svetom Nazaretskom kućicom. Slika se otada nalazi na oltaru Svetišta i sve do danas štuje kao Majka Milosti ili Majka Božja Trsatska.

Dolaskom u Svetište hodočasnike je u dočekao i pozdravio fra Bernard Barbarić, gvardijan i upravitelj svetišta. Misno slavlje u Gospinu svetištu za hodočasnike predvodio je fra Lukica uz koncelebraciju fra Antonia. Za vrijeme mise pjevali su članovi Pjevačkog zbora iz Brnaza pod ravnanjem Jelene Mihaljević. Nakon svete mise hodočasnici su izmolili Posvetnu molitvu Gospi Trsatskoj te su u molitvi i pjesmi učinili zavjet oko Gospina oltara.

U Dvorani zavjetnih darova preko video projekcije hodočasnici su se upoznali s povijesti samostana i svetišta Majke Božje Trsatske te kulturnim znamenitostima i važnim osobama. Među hodočasnicima koji su pohodili ovo svetište posebno zauzima dvoje svetaca sv. Majka Terezija i sv. Ivan Pavao II., koji je 2003. godine pohodio ovo svetište i molio se pred slikom Gospe Trsatske.

U poslijepodnevnim satima hodočasnici su iskoristili vrijeme za osobnu molitvu uz Trsatsku kalvariju, kao i za razgledavanje grada Rijeke. Hodočašće je završilo molitvom pred Presvetim oltarskim sakramentom koju je predvodio fra Antonio.

Hodočašće na Trsat bila je ujedno i korizmena duhovna obnova uoči proslave Velikog tjedna i priprave za svetkovinu Uskrsnuća Gospodinova.

Povezani članci

Back to top button