Vijesti

Hodočašće Sinjana u Ramu za Malu Gospu

Preko 200 hodočasnika uputilo se u rani jutarnji sat prema franjevačkom samostanu na Šćitu. Sinjani su se okupili odmah nakon dolaska, kako bi zajedno stupili pred samostan i crkvu, na vanjski prostor gdje je sve bilo spremno za euharistijsko slavlje. Tradicija uzajamnih hodočašća živi među narodom već stoljećima, pa sudjelovanje na slavlju Velike Gospe u Sinju ili Male Gospe u Rami postaje dijelom svete povijesti, koja je obilježila život hrvatskoga naroda toga kraja.

Središnjim euharistijskim slavljem u 11.00 sati predsjedao gvardijan fra Petra Klapež, a koncelebrirali su svećenici iz Sinja te drugi svećenici pristigli iz cijele Hercegovine i Dalmacije. Liturgijsko pjevanje animirao je župni zbor, a asistirali su bogoslovi bosanske franjevačke provincije.

Slavlje Male Gospe okupilo je više tisuća hodočasnika, među kojima su mnogi Ramci. Oni radosno slave svoju zaštitnicu i Dan Općine Prozor.

 

Posebno je dojmljivo sudjelovati u narodnom veselju poslije mise, kada stari običaji bivaju još jednom oživljeni i predstavljeni mladim generacijama; ne samo kao kakav folklorni fenomen, već i kao živa obveza da se nastavi s tradicijom.

Foto galerija:

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button