Branitelji

Hodočasnici Hrvaca obilježili Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i 28-obljetnicu stradanja tog grada u Domovinskom ratu

Na obljetnicu sloma obrane Vukovara  18. studenoga prisjećamo se najkrvavije bitke Domovinskog rata.

Danas obilazimo grobove i palimo svijeće. Molimo za pokojnike. Vječni plamen gori i za one kojima se ne znaju grobovi. Mi ih ne smijemo i nećemo zaboraviti. Nemamo pravo na to.

Prvo stajalište 17. studenoga,Trpinjska cesta  Spomen dom hrvatskih branitelja, gdje su zapaljene svijeće podno spomenika general -bojnika Blage Zadre. Hodočasnici su se zatim uputili na vukovarsko Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata za ubijene i nestale hrvatske branitelje i civile, gdje su zajedno sa glavnim organizatorom i predstavnikom Općine Hrvace gospodinom Stipom Radan Vabom položili vijenac, zapalili svijeće i odali počast poginulima u obrani Vukovara. Svijeće su zapaljene i odana počast na posljednjim počivalištima generala Blage Zadre i njegovog zamjenika, legendarnog hrvatskog branitelja, Heroja Vukovara Marka Babića koji je podrijetlom iz sela Potravlja.

Posljednje stajalište bilo je na Ovčari i Vukovarskoj ratnoj bolnici i još jedno sjećanje na žrtvu koju je podnio ovaj grad, stradanja i junaštva u srpskoj agresiji  na Vukovar i Hrvatsku.

Središnji događaj je Kolona sjećanja, 18. studenoga. Iz kruga Vukovarske ratne bolnice u Koloni sjećanja na  5,5 kilometara dugo hodočašće do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, hodočasnici s crvenom ružom u ruci s desetinama  tisuća hrvatskih domoljuba  koračaju mirno i u tišini, ispunivši vukovarske ulice hrvatskim stjegovima i transparentima s izrazima pijeteta gradu Vukovaru i njegovim žrtvama.

Na putu do groblja Kolona sjećanja prolazi i pored vukovarskog Vodotornja, jednog od simbola agresije na Vukovar.

Vukovar je bio i ostao simbol hrvatskog ponosa i pobjede te spomen na sve one koji su dali svoj život za Domovinu.

Na svom putu hodočasnici su posjetili Spomen obilježje prvom poginulom hrvatskom redarstveniku Josipu Joviću na Plitvicama, gdje su položili vijenac i zapalili svijeće podno spomen-obilježja.

Ovim putem zahvaljujemo našem načelniku gospodinu Dinku Bošnjak, bez čije financijske pripomoći naše hodočašće ne bi bilo realizirano, isto tako posebno hvala organizatoru i voditelju hodočašća  gospodinu Stipi Radan Vabi koji sedamnaest godina zaredom vodi svoje hodočasnike na obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara. Neka ih prati i čuva dragi Bog! – kazala je sudionica hodočašća za Vukovar 2019. godine, Mirjana Babić.

Tekst i foto:

Mirjana Babić, sudionica hodočašća za Vukovar 2019. godine

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button