Vijesti

Hodočasnici Hrvaca odali počast Gradu heroju – Vukovar – simbol hrvatske slobode

U povodu 27. Obljetnice Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine hodočasnici  Općine Hrvace na dostojanstven i primjeren način odali su počast Vukovaru – gradu simbolu hrvatske slobode.

Kao i svih prethodnih godina idemo se pokloniti herojima Vukovara , da se sjetimo njihove žrtve i krvi date za Domovinu.

Prvo stajalište 17. studenog bila je Trpinjska cesta, Spomen dom hrvatskih branitelja, gdje su zapaljene svijeće podno spomenika general bojnika Blage Zadre. Hodočasnici su se zatim uputili na vukovarsko Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata za ubijene i nestale hrvatske branitelje i civile, gdje su članovi HKUD-a „Peruća“ iz Hrvaca zajedno sa glavnim organizatorom i predstavnikom Općine Hrvace gospodinom Stipom Radan Vabom položili vijenac  i zapalili svijeće podno spomen-obilježja. Svijeće su zapalili i odali počast na grobu legendarnog hrvatskog branitelja, Heroja Vukovara Marka Babića koji je podrijetlom iz sela Potravlja.

Posljednje stajalište bilo je na Ovčari i Vukovarskoj ratnoj bolnici i još jedno sjećanje na žrtvu koju je podnio ovaj grad, stradanja i junaštva u srpskoj agresiji  na Vukovar i Hrvatsku.

Središnji događaj je Kolona sjećanja, 18. studenog. Iz kruga Vukovarske ratne bolnice u Koloni sjećanja na  5,5 kilometara dugo hodočašće do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, hodočasnici s crvenom ružom u ruci, članovi HKUD-a „Peruća“ u tradicionalnim nošnjama s mnoštvom građana i domoljuba  hodaju mirno i u tišini, ispunivši vukovarske ulice hrvatskim stjegovima i transparentima s izrazima pijeteta gradu Vukovaru i njegovim žrtvama.

 

Godine se slažu u knjigu povijesti. U sjećanje. Mi u Vukovaru molimo i uvijek ćemo moliti za sve naše poginule i nestale, ranjene, za njihove obitelji.  Vukovar nam je u srcima i tu će navijek i ostati.

Na svom putu hodočasnici su posjetili Spomen obilježje prvom poginulom hrvatskom redarstveniku Josipu Joviću na Plitvicama, gdje su odali počast i zapalili svijeće, a članovi HKUD-a „Peruća“  položili vijenac  podno spomenika.

Ovim putem veliko hvala našem načelniku gospodinu Dinku Bošnjak, bez čije financijske pripomoći naše hodočašće ne bi bilo realizirano, isto tako posebno hvala  našem voditelju gospodinu Stipi Radan Vabi koji godinama vodi i organizira sva naša hodočašća.

Tekst i foto:

Mirjana Babić, sudionica hodočašća za Vukovar 2018. godine

 

Povezani članci

Back to top button