Vijesti

Hrvatska filmska ekipa Coincidence Picture Production u Sinju

Hrvatska filmska ekipa Coincidence Picture Production snimala je dokumentarac za vrijeme Alke i Velike Gospe na području grada Sinja.

Coincidence Picture Production, odnosno producent i redatelj Elvis Bilalić, uvršteni su 2019. na popis renomiranih svjetskih  profesionalnih  filmskih stvaratelja, zahvaljujući produkciji dokumentarnog filma Reci sreći DA! (Say yes to happiness!). Navedenim filmom, snimljenim 2018. na teritoriju Kenije, Dubaija i Švedske, osvojili su prvo mjesto u konkurenciji internacionalnog dokumentarnog filma na Around International Film Festival – Berlin 2019. godine.

U Sinj su stigli zbog snimanja dokumentarnog filma Putevi vode.

Projekt Putevi vode obuhvaća 29 rijeka i 17 prirodnih jezera, što uključuje nacionalne parkove, parkove prirode te vode i područja pod posebnom zaštitom. Snimanje je započelo  na izvoru rijeke Mirne u najmanjem gradu na svijetu Humu, nakon čega se filmska ekipa otisnula na putovanje kroz preostale destinacije sve do posljednje, ujedno i najmanje rijeke Omble na dubrovačkom području. U gradu Sinju boravili su za vrijeme Alkarskih svečanosti 09. i 10. kolovoza te 14. kolovoza uoči proslave blagdana Velike Gospe.

Projekt Putevi vode kroz formu dokumentarnog filma nastoji prkositi zaboravu, podsjećajući na poučne informacije o flori i fauni prekrasnih krajolika Republike Hrvatske, ali i na njene autohtone, domišljate i vesele žitelje uz rijeke i jezera. Također, ovim projektom želi se pridonijeti očuvanju visokih kvalitativnih vrijednosti naših prirodnih resursa te kroz živote ljudi dotičnih sredina prodrijeti do srca gledatelja, kako na nacionalnoj tako i na globalnoj razini.

Kriterij po kojem je rađen scenarij podrazumijevao je snimanje prirodnih jezera i rijeka koje počinju i završavaju u Republici Hrvatskoj, uz dokumentiranje iznimnih, autohtonih životnih priča i razvoja dotičnih sredina kroz povijest. Na području grada Sinja, prepoznatljivom na nacionalnoj razini i šire po viteškoj igri Alki i proslavi blagdana Velike Gospe, nebeske zaštitnice našega grada, ekipa Coincidence Picture Production snimila je, između ostalog,  izvor Miletin, fontanu Petrovac, mlinice Mostina (obitelji Milardović), most na Hanu kao i pripremu sinjskih arambaša (restoran Dubrovnik). Naime, tijekom snimanja dokumentarca Putevima vode, poznati kuhar Zlatan Molnar iz emisije “3,2,1 – kuhaj!” pripremao je specijalitete karakteristične za različita područja Hrvatske.

Povijesne odrednice bitne za navodnjavanje i opskrbu grada Sinja vodom iznijeli su im profesori: Velimir Borković, autor brojnih publikacija na temu voda i grada Sinja, Branimir Župić, kustos Muzeja Sinjske alke i Danijela Banović Petričević, kustosica Muzeja Cetinske krajine u Sinju. Mogućnost avanturističkih sportova, na primjeru spusta kayacima niz rijeku Cetinu i planinarenja našim planinama, približio im je Ante Romac, avanturist i planinar koji je prošao cijelu Via Dinaricu, dok je  Marko Vuković za njih priredio vožnju kočijom kroz grad do izvora Miletin.

Valja istaknuti kako ova nadasve kreativna šesteročlana filmska ekipa, zbog obima muzejske građe kao i bogate nematerijalne kulturne baštine Cetinske krajine, ponovo dolazi u Sinj s ciljem snimanja dodatnog materijala kojim bi zaokružila bogatu filmsku građu za dokumentarac Putevi vode.

Ovim hvalevrijednim projektom Grad Sinj dobiti će zaista zanimljivu promociju, posebice stoga što će ovaj film biti prikazan na svjetskim filmskim festivalima. Turistička zajednica grada Sinja jedan je od pokrovitelja ovog dokumentarnog filma.

Zahvaljujemo se Hit radiju koji je ugostio dio ekipe u svojoj emisiji, kao i svima koji su nesebično pomogli ostvarivanju uspješnog snimanja na području grada Sinja.

Monika Vrgoč

Direktorica Turističkog ureda

Turistička zajednica grada Sinja

Povezani članci

Back to top button