TemeVijesti

Hrvatski generalni konzul, sinjanin Ivan Sablić zahvalio njemačkom ministru – Nijemci su uvijek spremni pomoći Hrvatskoj!

Generalni konzul Republike Hrvatske u Stuttgartu Ivan Sablić zahvalio je ministru unutarnjih polova njemačke savezne države Baden-Württemberg Thomasu Stroblu (CDU) na velikoj pomoći koju je Baden-Württemberg poslao potresom pogođenom području u Sisačko-moslavačkoj županiji prenosi Fenix magazin.

Primajući generalnog konzula Ivana Sablića, koji je bio u pratnji konzula Ivana Bulaje, ministar Strobl je u razgovoru posebno istaknuo pomoć Udruženja vatrogasnih postrojbi Baden-Württemberga te svima njima zahvalio kao i svim volonterima koji su brzo reagirali i angažirali se na pomoći stradalnicima od potresa u Hrvatskoj. Također je kazao kako „treba učiniti sve da se ljudima koji se smrzavaju i koji su doživjeli šok, što brže i što bolje pomogne“.

Upoznavajući ministra sa trenutačnim stanjem na Banovini, generalni konzul Sablić je istaknuo i napore koje poduzima hrvatska vlada i institucije u saniranju šteta od potresa te zbrinjavanju i brizi o stanovništvu tamošnjem stanovništvu.

Ministar Thomas Strobl i generalni konzul Ivan Sablić / Foto: Fenix
  • Struja, voda, ceste funkcioniraju, pomoć dolazi sa svih strana i u ovome trenutku ključni napori usmjereni su na to da se stanovnicima u što kraćem roku osigura čvrst smještaj u vidu stambenih kontejnera, kazao je Sablić.

Sablić je pritom zahvalio ministru Stroblu na njegovu zauzimanju za što bržu pomoć Hrvatskoj te što je posredstvom Udruženja vatrogasnih postrojbi pomogao u nabavci i slanju stambenih kontejnera, ukupno njih 18, koji su u Hrvatsku upućeni konvojem u četvrtak u 16:00 sati.

Konvoj u kojemu se je nalazilo 18 kontejnera doniranih od vlade Savezne zemlje Baden-Württemberg u Hrvatsku je stigao u petak u jutarnjim satima, priopćeno  je u petak iz Generalnog konzulata RH u Stuttgartu. Konvoj je činilo 20 vozila, na kojima je osim kontejnera bilo i 3 šlepera s građevinskim materijalom, drvenom građom, materijalom za krovove, prozori za stambene objekte, bolnički kreveti i bolnička posteljina te jedno vrlo vrijedno bolničko vozilo, kao donacija Crvenog križa iz Grada Mülheima.

To je već treći veliki konvoj koji je došao iz Baden-Württemberga u organizaciji kojega je stajao Gerhard Lai, bivši dozapovjednik Udruženja vatrogasnih postrojbi Baden-Württemberga te brojne vatrogasne postrojbe iz BW-a. Prvi konvoj od 12 kamiona s prikolicom i šlepera stigao je u Sisačko-moslavačku županiju već četiri dan nakon potresa. U prvom konvoju Županijskoj Vatrogasnoj postrojbi dostavljeni su higijenski paketi, paketi hrane, odjeća i nešto vatrogasne opreme. Vatrogasnoj postrojbi Sisačko-moslavačke županije donirana su 2 vatrogasna vozila.

Thomas Srobl, Wilfried Klenk, Ivan Bulaja i Ivan Sablić / Foto: Fenix

Drugi konvoj vatrogascima u Hrvatsku je stigao šest dana kasnije i činila su ga 23 šlepera, kamiona, kombi vozila. Ta pomoć se sastojala najvećim dijelom od vatrogasne opreme, agregata, alata, šatora, cerada, folija, građevinskog materijala, itd. Vatrogasnim postrojbama u Sisačko-moslavačkoj županiji donirana su 3 vatrogasna vozila.

  • Takav logistički pothvat bilo bi nemoguće organizirati bez požrtvovnosti i velike pomoći vatrogasnih postrojbi, brojnih tvrtki i poduzetnika koji su financijski i materijalno pomogli akcije te velikog broja donatora i volontera, rekao je generalni konzul Ivan Sablić koji je zajedno sa konzulom savjetnikom Ivanom Bulajom zahvalili ministru Thomasu Stroblu te vatrogascima i vatrogasnoj postrojbi u Bad Krotzingenu.

Valja također istaknuti kako se generalni konzul Ivan Sablić susreo i s gradonačelnikom Bad Krotzingena Volkerom Kieberom, koji je podržao akciju pomoći za Hrvatsku.

Tom prigodom, generalni konzul Ivan Sablić se u nazočnosti bivšeg dozapovjednika Udruženja vatrogasnih postrojbi Baden-Württemberga Gerharda Laia upisao u zlatnu knjigu Bad Krotzingena.

  • Potres u Hrvatskoj  i situacija u kojoj su se našli naši građani u Sisačko-moslavačkoj županiji, pokazao je koliko prijatelja imamo u Baden-Württembergu i koliko je veliko srce ovih ljudi, istaknuo je generalni konzul Sablić.

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button