Crna kronika

Internetske prijevare-upozorenje za građane

Zaprimljena je prijava osobe da je oštećena kaznenim djelom računalne prijevare. Naime, oštećeni je putem internetskog oglasnika oglasio prodaju artikla, nakon čega mu se obratila nepoznata osoba i dovela ga u zabludu navodeći kako će kupiti navedeni artikl, te je oštećenom dostavila poveznicu-link za unos bankovnih podataka. Nakon što je poslao podatke  shvatio je da je prevaren obzirom da mu je s računa podignut novac. Kriminalističko istraživanje je u tijeku.

Kako ne bi postali žrtvom ovakvog ili sličnog kaznenog djela građanima savjetujemo da budu vrlo oprezni u prodaji ili kupovini on line vodeći računa o tome kome se obraćaju za kupnju i prodaju, te da ne ustupaju svoje osobne podatke nepoznatim osobama i ne dijele kartični pin  ili lozinku za online bankarstvo.

Također, obzirom da je danas  “Black Friday”, upozoravamo građane da budu oprezni prilikom kupovine na internetu.

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara, te savjete o tome kako se zaštititi možete pronaći na Europolovim savjetima za sigurniji internet  i na članku Internet prijevare.

https://splitsko-dalmatinska-policija.gov.hr/vijesti/priblizava-se-black-friday-a-s-njime-i-razne-internetske-prijevare/39346

Povezani članci

Back to top button