Vijesti

Iz NZJZ Splitsko-dalmatinske županije uputili su apel građanima

Posljednjih dana naša županija bilježi izraziti porast oboljelih od bolesti COVID-19. Epidemiološka služba Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ulaže ogromne napore da na vrijeme obavijesti sve pozitivne osobe i prikupi podatke o njihovim kontaktima kojima je potrebno žurno odrediti mjere samoizolacije kako bi se spriječilo daljnje širenje zaraze.

Nažalost, u posljednje vrijeme, zbog velikog broja pozitivnih testova, epidemiološka služba ne stiže pozvati sve pozitivne osobe na vrijeme. Najnovijom odlukom Ministarstva zdravstva obiteljski liječnici također su ovlašteni donijeti odluke o mjerama izolacije oboljelih i samoizolacije kontakata.

Stoga se mole svi naši sugrađani koji su se testirali da obvezno ostanu u kući do pristizanja rezultata testiranja. U slučaju pozitivnog nalaza PCR testa potrebno je hitno se javiti svom nadležnom liječniku obiteljske medicine.

Osobe s pozitivnim testom na COVID-19 obvezne su obavijestiti svoje bliske kontakte s kojima su bili zadnjih 48 sati prije pojave simptoma bolesti zbog mogućnosti prijenosa zaraze.

Napomena: Ukoliko pozitivna osoba nema simptome računa se 48 sati prije testiranja.

Bliski kontakti su obvezni odmah se izolirati i nazvati svog nadležnog liječnika obiteljske medicine koji će ih evidentirati u sustav i odrediti im mjere samoizolacije. Apeliramo na pomoć, solidarnost i odgovornost svih građana, jer se jedino tako može zaustaviti daljnje širenje epidemije.

Zahvaljujemo svim građanima na strpljenju i dosadašnjem poštivanju preporučenih mjera za suzbijanje širenja virusa te podsjećamo na one osnove – pravilno nošenje zaštitnih maski, održavanje fizičkog razmaka te učestalo pranje ruku i dezinfekciju – zaključili su.

Povezani članci

Back to top button