Kultura

Izložba Biblija – Kip Biblije – tijelo jezika sa sviju kontinenata

Program Adventa u Sinju bogatiji je za još jedan izniman događaj – izložbu Kip Biblije – tijelo jezikâ sa sviju kontinenata književnika i publicista Siniše Vukovića koji već 20 godina prikuplja Sveto pismo na različitim jezicima. Autor izložbe je na ideju o skupljanju Biblija došao spontano kada je bio na hodočašću u Rimu 1997. godine gdje je kupio Bibliju na hebrejskom jeziku, a prijatelji bogoslovi su mu darovali i primjerak na španjolskom jeziku. Neobičan hobi prerastao je u zavidnu i vrijednu zbirku – Siniša Vuković vlasnik je i gotovo svih izdanja Biblije na hrvatskom jeziku – među prikupljenim Biblijama su i neprocjenjivi primjerci kao što je onaj Bartola Kašića (najstariji hrvatski prijevod Biblije iz 1630. objavljen tek 2000.) te pretisak prvog objavljenog izdanja Svetog pisma Matije Petra Katančića iz 1831. godine. Vješti dijalektolog i čuvar bračke baštine, Vuković je neke dijelove čak preveo i na svoju selačku čakavštinu.

Ova izložba donosi vrijedno blago od tristotinjak Biblija na više od 100 jezika i pisama koje je autor primio iz svih krajeva svijeta – počevši od prajezika na kojima je Biblija ili nastala ili se do nas prenijela: hebrejskom, starogrčkom i latinskom. Zastupljene su Biblije iz svih europskih zemalja; od Islanda i Farskih otoka do Malte, od Portugala do Ukrajine i dalje preko Turske i Azerbajdžana do sirijske Pešite i perzijske na urdu jeziku. Zastupljeni su gotovo svi europski jezici, kao i niz izdanja na ćirilici. Bit će izložene i Biblije na neobičnim i egzotičnim jezicima i pismima koji se govore, ili su se govorili, na Filipinima i u Japanu, Kini i Južnoj Koreji, na Tajlandu i Indoneziji, zatim više njih iz Indije, Nepala, Pakistana, Afganistana, Irana, Gruzije, Armenije, Saudijske Arabije, do niza afričkih jezika u Alžiru i Nigeriji (yoruba, efik, igbo) te lokalnim jezicima iz Južnoafričke Republike, Botsvane, Zimbabvea, Kenije, Somalije pa čak i Biblija na maorskom jeziku s Novog Zelanda.

 Otvorenje izložbe je 20. prosinca u 19 sati u prostoru Muzeja Cetinske krajine, a može se posjetiti do 7. siječnja 2022. Izložba je ostvarena u organizaciji Grada Sinja, Turističke zajednice grada Sinja, Franjevačkog samostana Gospe Sinjske i Muzeja Cetinske krajine – Sinj.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button