Kultura

Izložba Muzeja Cetinske krajine – Sinj u Franjevačkom muzeju u Tomislavgradu

“Oni dolaze…”

Tomislavgrad, subota, 11. veljače 2023. godine

U okviru međumuzejske i međunarodne suradnje na razmjeni izložbi, Muzej Cetinske krajine – Sinj priređuje u Franjevačkom muzeju u Tomislavgradu prigodnu izložbu pod nazivom “Oni dolaze…” povodom jedinstvenih pokladnih ophoda i običaja Dalmatinske zagore. Izložba će biti otvorena u subotu, 11. veljače u 12 sati.

Običaji obrednih pokladnih ophoda mačkara u Cetinskoj krajini svjedoče o posebnosti i bogatstvu hrvatske pokladne kulturne baštine. Zbog posebna i osebujna načina prikazivanja, ali i ubrzanoga iščezavanja običaja, ophodi mačkara podkamešničkih sela nalaze se na Listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske. U Cetinskoj krajini karnevalska događanja duboko su ukorijenjena tradicija sa simboličkim značajkama usredotočenim na spoznajama koje najvećim dijelom imaju pretkršćanska ishodišta. Svečani mimohod tradicijskih karnevalskih povorki prisutan je u krajevima podno planine Kamešnice, na području gradova Sinja i Trilja te općine Otok; u mjestima Gljev, Obrovac Sinjski, Bajagić, Gala, Otok, Ovrlja, Udovičići, Ruda, Korita, Grab, Velić, Jabuka, Vedrine, Strmendolac i Košute. Običaj ophoda brojnih pokladnih skupina odvija se prema strogo utvrđenim pravilima s glasnim zvukom mačkarskih zvona i mnogim drugim pratećim sadržajima. Pokladni običaji predstavljaju prežitak starohrvatskih svetkovina slavljenja nove kalendarske godine kao novog agrarnoga godišnjeg doba koja je započinjala u ožujku rođenjem sina boga Peruna, u slavenskoj mitologiji boga gromovnika, ognja i dažda – kiše, te simboliziraju novogodišnje obredne pohode.

Izložba je zamišljena i koncipirana kao prigodna prostorna instalacija koja integrira tekstualne materijale o pokladnim vjerovanjima u pretkršćanskom svjetonazoru, ritualnim poganskim značajkama, sudionicima pokladnih obrednih ophoda obogaćena dodatnim slikovnim, dokumentarnim i zvučnim sadržajima. Muzejska prezentacija ove zanimljive izložbe upotpunjena je i jedinstvenim interaktivnim multimedijskim aplikacijama te dodatnim hologramskim projekcijama koje su na moderan i inovativan način prilagođene svim dobnim skupinama posjetitelja.

Izložba i katalog priređeni su financijskim sredstvima Splitsko-dalmatinske županije i Muzej Cetinske krajine – Sinj.

Mjesto održavanja izložbe: Franjevački muzej Tomislavgrad

Organizator izložbe: Muzej Cetinske krajine – Sinj

Autorice izložbe i kataloga: Daria Domazet, Anita Librenjak, Danijela Petričević Banović

Ilustrator: Petar Radović

Izrada 3D hologramskih projekcija: Davor Širinić

Grafičko oblikovanje kataloga i priprema za tisak: Jelena Buljac

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button