Kultura

Izložba povodom 140. obljetnice rođenja Ivana Meštrovića u Muzeju Cetinske krajine – Sinj

izvor Muzej Cetinske krajine – Sinj

IVAN MEŠTROVIĆ: UMJETNOST KAO MOLITVA

Povodom nacionalnoga obilježavanja 140. obljetnice rođenja Ivana Meštrovića, slavnoga hrvatskog umjetnika, 2. kolovoza 2023. u prostoru Muzeja Cetinske krajine – Sinj otvorena je izložba Ivan Meštrović: Umjetnost kao molitva. Izložba je organizirana u suradnji Muzeja Cetinske krajine – Sinj i Muzeja Ivana Meštrovića, odnosno Galerije Meštrović iz Splita te Atelijera Meštrović iz Zagreba.

foto: Antonija Ezgeta

U očaravajućem ambijentu tvrđave Kamičak, koja sa zgradom Palacina unutar koje se nalazi Muzej Cetinske krajine – Sinj čini jedan poseban povijesni kompleks u samome centru grada Sinja, održan je službeni program otvorenja izložbe. Samo otvorenje vodila je poznata voditeljica Hrvatske radiotelevizije Antonia Ćosić, a pozdravne su govore održale Daria Domazet, ravnateljica Muzeja Cetinske krajine – Sinj i Sandra Grčić Budimir, ravnateljica Muzeja Ivana Meštrovića. Ravnateljica Muzeja Cetinske krajine, Daria Domazet, u pozdravnom govoru istaknula je:

foto: Antonija Ezgeta

„Postoji jedna važna veza ovih Meštrovićevih djela i Cetinske krajine; naime, taj nacionalni bard rođen je 15. kolovoza, a svima je nadaleko poznato kako se u Sinju posebno štuje taj datum – blagdan Velike Gospe, zaštitnice grada Sinja, i proslava samoga Dana Grada Sinja. Kad uzmemo u obzir da je riječ o djelima religiozne tematike, onda znamo da boljega trenutka za ovu izložbu nismo mogli naći.“

foto: Antonija Ezgeta

U ime pokrovitelja ove izložbe, Splitsko-dalmatinske županije i župana Blaženka Bobana, riječi hvale za organizaciju samoga događaja i izložbe izrekao je pročelnik Upravnoga odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Splitsko-dalmatinske županije Tomislav Đonlić.

foto: Antonija Ezgeta

Izložba Ivan Meštrović: Umjetnost kao molitva prikazuje skulpture i crteže, uz dojmljive vizualne projekcije reljefa smještenih u Meštrovićevim Crikvinama Kaštilcu u Splitu. Prikazana djela pripadaju religioznom umjetnikovom ciklusu koji je nastao u godinama neposredno prije i za vrijeme Prvoga svjetskoga rata u raznim europskim gradovima. Autorica i kustosica izložbe, Zorana Jurić Šabić, publici je na otvorenju približila umjetnikov izričaj, a detaljnije o Meštrovićevoj vezi s duhovnošću i umjetničkom ekspresijom iskazala je i stručna suradnica izložbe Sandi Bulimbašić. Osim autorice i stručne suradnice te muzeja-domaćina, ovoj su izložbi pridonijeli i brojni suradnici; likovni su postav i prostornu koncepciju izradili Damir Gamulin i Antun Sevšek, dok je dizajn i grafičko oblikovanje kataloga napravio Damir Gamulin. Autor fotografija prikazanih skulptura i crteža koje se nalaze u katalogu izložbe izradio je Zoran Alajbeg. Vizualne projekcije reljefa proizveo je Davor Širinić (Fotobrk).

foto: Antonija Ezgeta

Poseban danak svečanosti ovoga otvaranja nastupom dala je Policijska klapa sv. Mihovil koja je pjesmom podno staroga grada uvela u večer. Također, atmosferu su učinili očaravajućom mladi sinjski glazbenici, braća Ivor i Natan Zlodre, izvodeći skladbu renomirana skladatelja Astora Piazzolle na saksofonu i gitari. Nakon razgledavanja izložbe u Muzeju Cetinske krajine – Sinj, oduševljena publika imala je prilike čuti autorsku pjesmu pod nazivom Ej, Cetino! muzejskoga dvojca Muzea kojega čine restaurator Petar Radović i viša kustosica Danijela Petričević Banović, djelatnici Muzeja Cetinske krajine. Ostatak večeri, uz domjenak profesionalnoga Catering Dalmacija iz Solina i donaciju Cetina d.o.o., pod zvijezdama je pjevala Policijska klapa sv. Mihovil.

foto: Antonija Ezgeta

Ne propustite pogledati ovu važnu izložbu hrvatskoga umjetničkoga barda u Sinju. Izložba će biti otvorena do 24. rujna 2023. u Muzeju Cetinske  krajine – Sinj, a možete ju pogledati svakoga dana, od ponedjeljka do petka od 9 do 15 sati te subotom od 9 do 13 sati.

foto: Antonija Ezgeta

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button