Kultura

Izložbom Marije Koruge otvoren program ”Jesenjarenja”

Izložbom ”Temelji” Marije Koruge, hrvatske umjetnice mlađe generacije, sinoć je otvoren ovogodišnji program ”Jesenjarenja” u Sinju. Riječ je o četvrtom izdanju ovog edukativno-diskurzivnog programa koji je nastao kao suradnja udruge Sinjski kulturni urbani pokret i Gradske galerije Sikirica, a koji kroz različite sadržaje obrađuje određenu tematiku pa se tako u okviru prvog ‘’Jesenjarenja’’ publika pobliže upoznala s tematikom postindustrijske baštine, godinu nakon toga tema su bila migracije, prošle godine raspravljalo se o klimatskim promjenama, a ove godine tema programa su rod, rad i ravnopravnost.  Kako su na otvorenju izložbe u predivnom ambijentu Galerije Sikirica u svom uvodnom obraćenju spomenule Koruga i kustosica izložbe, Jelena Pavlinušić – izložba obuhvaća dva ranije nastala ciklusa kroz koje umjetnica propitkuje, analizira i interpretira zaboravljene ženske sudbine u okviru specifičnog polja povijesti umjetnosti, a koje umjetnica afirmira kroz intuitivnu slikarsku formu u kojoj se pretapa realitet i imaginacija. Posjetitelji izložbe upoznali su se s pojedinačnim ženskim sudbinama kroz stručno vodstvo te su saznali brojne zanimljive detalje i informacije o domaćim i inozemnim autoricama koje su jako često svoju umjetnost živjele u sjeni svojih muškaraca – primjerice, Branka Hegedušić u sjeni Krste Hegedušića, Camille Claudel u sjeni Augusta Rodina itd. Izložba ostaje otvorena do 22. prosinca i može se pogledati u radno vrijeme Galerije, svaki dan ujutro od 9 do 12 i utorkom i četvrtkom popodne od 17 do 19 sati.

Što nam donosi nastavak programa?

Program se nastavlja iduću srijedu, 15. 11. u zgradi Palacina, iznimno zanimljivim filmskim ostvarenjem Erica Garvela – ”Puno radno vrijeme”, dramu o samohranoj majci koja se bori za bolji život, a kojoj redatelj pristupa kao trileru te stvara iznimnu napetost i atmosferu koja gledatelja drži u iščekivanju do posljednje sekunde.

Ulaz na događanja u sklopu programa je slobodan.

Ciklus Jesenjarenje // Red, rod, ravnopravnost dio je SKUP-ova programa “Kultura u zaleđu” koji se financira iz sredstava podrške Zaklade “Kultura nova” za razvoj produkcije i/ili distribucije umjetničkih radova, djela i projekata.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button