Vijesti

Javni poziv za uvid u spis predmeta – HERITAGE HOTEL “TRIPALO”

Atraktivnu kamenu palaču Tripalo u centru Sinja, koju jedan od potomaka Boris Tripalo opisao je  riječima “u kući je sve iz doba Austro–Ugarske osim mene i perilice za suđe”. Obitelj Tripalo palaču je nedavno prodala lokalnoj građevinskoj tvrtki Industrius. Odobrenje Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture od 25. svibnja 2016. označilo je i početak transformacije nekadašnjeg simbola ugleda poznate sinjske obitelji u hotel s pet zvjezdica, a iako su investitori poprilično tajnoviti po pitanju planova i novca uloženog u projekt, prema zaključku SDŽ da nije zainteresirana za pravo prvokupa ponuđenog kulturnog dobra vidi se da je nekretnina procijenjena na više od 10 milijuna kuna.

Tvrtka Industrius je privukla pažnju javnosti kada su mediji prenijeli da njezini radnici u Južnoafričkoj Republici imaju prosječnu plaću od 5000 eura. Industrius kroz konzorciji Mitsubishi-Hitachi na jugu Afrike izvodi radove na termoelektranama Medupi i Kusile. U Podima pokraj Šibenika izgradili su veliki pogon u kojem se izvode proizvodnje procesne i energetske opreme u kojoj je posao našlo 90-ak radnika.

Ovo nije prvi put da privatne investitore privlači Tripalova imovina. Prije deset godina poznati poduzetnik i vlasnik Orbico grupe Branko Roglić otkupio je rezidencijalnu vilu Tripalo staru gotovo sto godina od čak osam suvlasnika, izdanaka obitelji Tripalo, za pola milijuna eura. Roglić je od akademskog kipara Stipe Sikirice naručio bistu Mike Tripala, jednog od vođa Hrvatskog proljeća i osnivača Hrvatske narodne stranke, i postavio je u vrtu vile te tako na simboličan način stao na kraj ambivalentnom odnosu rodnog grada i Cetinjana prema Miki Tripalu i svojedobno najmoćnijoj obitelji Cetinske krajine, najzaslužnijoj za gospodarsko i kulturno uzdizanje Sinja.

Upućen je javni poziv svim zainteresiranim za uvid u spis predmeta u postupku izdavanja građevinske dozvole za rekonstrukciju građevine javne i društvene namjene – HERITAGE HOTEL “TRIPALO”

Poziv:

JAVNI POZIV

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button