Vijesti

Javno priopćenje o osnivanju Građanske inicijative ‘Ne dajmo Gredu!’

Ovim putem obavještavamo širu javnost da je dana 01. prosinca 2019. u Glavicama osnovana građanska inicijativa ‘Ne dajmo Gredu!’.

Osnivanje inicijative posljedica je vrlo burne reakcije mještana sela Glavice, Čitluk i  Jasensko te stanovnika grada Sinja na predjelu Ćurlini  na Informaciju o zahtjevu nositelja zahvata za provedbu postupka procjene utjecaja na okoliš eksploatacije arhitektonsko-građevnog kamena na budućem eksploatacijskom polju ‘Greda’, Grad Sinj, Splitsko-dalmatinska županija, koju je dana 11. listopada 2019. g. izdalo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske, Uprava za procjenu utjecaja na okoliš i održivo gospodarenje otpadom, Klasa: UP/I-351-03/19-08/29, Ur.broj: 517-03-1-2-19-2.

Naime, investitor Beton-Hrvace iz Hrvaca planira eksploataciju  136.631,16 m3 arhitektonsko-građevnog kamena na površini od 2.0961 ha, na dijelu k.č. 2710/1 i 2711/1, k.o. Glavice,  u trajanju od 39 godina. Pristup do eksploatacijskog polja planiran je postojećim nerazvrstanim cestama (odvojci Ćurlini-Poljaci i odvojak Poljaci).

Građanska inicijativa predstavlja zainteresiranu javnost i okuplja lokalno stanovništvo i  sve ljude dobre volje kojima je zajednički i isključivi cilj očuvanje kvalitete okoliša i prekrasnog jedinstvenog krajobraza Grede i okolice, a samim time i očuvanje kvalitete življenja lokalnog stanovništva i svih ljubitelja prirode kojima je Greda omiljena destinacija za različite vrste aktivnosti.

Greda je jedinstven i neponovljiv prirodni resurs u kojemu imamo pravo uživati, racionalno ga koristiti, ali i obvezu čuvati  za ovu i sve sljedeće generacije.

Osim očuvanja javnog interesa, cilj nam je prikupljati relevantne podatke o planiranom zahvatu, informirati javnost i sva nadležna tijela te razvijati svijest zainteresirane javnosti o štetnom ujecaju planiranog zahvata koji se uvelike kosi s održivim razvitkom našeg kraja, a sve u skladu s odredbama Zakona o zaštiti okoliša ( ‘Narodne novine, broj 80/13, 153/13, 78/15, 12/18, 118/18) te Uredbe o informiranju i sudjelovanju javnosti i zainteresirane javnosti u pitanjima zaštite okoliša ( ‘Narodne novine’  64/08).

Smatramo da bi realizacija planiranog zahvata uvelike, trajno i nepovratno devastirala prekrasno prirodno okruženje, drastično narušila kvalitetu življenja lokalnog stanovništa na svim razinama te potpuno dokinula potencijal Grede kao prirodnog resursa za ostale gospodarske i turističke djelatnosti u kontekstu održivog razvitka našeg kraja.

Krajnji cilj nam je zaštititi Gredu kroz kategoriju ‘Značajni krajobraz’ jer ona to uistinu zaslužuje po svim svojim obilježjima.

Pozivamo mještane Glavica, Čitluka, Jasenskog i cijele Cetinske krajine da nam se pridruže i podrže naše djelovanje.

Pravodobno ćemo vam obavještavati o planiranim akcijama i događanjima putem javnih medija i društvenih mreža.

TONI JURIĆ-ŠOLTO i MARKO CVRLJE

U ime GI ‘Ne dajmo Gredu!’

U Glavicama 03. prosinca 2019.g.

Povezani članci

6 Komentara

 1. Ovo je dobro, ali mora se jako brzo reagirati, dođe li prvi bager gotovo je.

  Pazi ovo:
  136.631,16 m3
  2.0961 ha
  Mrš u Hrvace Bošnjaku pod kućom kopati. Samo dođite…

  Ali ništa od ovog tipkanja, Šolto kad prijavljujemo policiji prosvjed u sklopu kojeg je zatvaranje ceste na 20 min?

  3
  1
 2. Da ne bi bio pogrešno shvaćen moram napisati još jedan komentar. Bošnjak nema nikakve veze se potencijalnom kavom u Glavicama te ga je besmisleno spominjati u komentaru. Ni glavičanima oko grede, ni njemu, ni ikome drugome ne želim kopanje kamena uz kuću jer je to strašno narušavanje kvalitete življenja.

 3. Svaka čast komentaru, treba pod hitno organizirati prosvjede, zatvoriti cestu, ili i u obe trake voziti 20km/h pola sata, i tako više puta. Zabranit bageru da se popenje gori, branit tijelima, zvat sve medijske kuće da vide što općina radi najvećem selu i broju stanovnika u okolici koji su pod gradom Sinjom. Pokažimo im više muda!!!!

 4. Podrška rečenoj građanskoj inicijativi! Obavezno se u daljnjoj aktivnosti ojačajte “plombama” pa ih začepite činjenicama popu one da Greda ima prevažne arheološke artefakte koji jedinstveno tumače kasnoantičku i ranosrednjovjekovnu povijest. Oboružajte se znanstvenim prinosima Ante Miloševića. Također providite što su geolozi, paleontolozi i biolozi sve na Gredi pronašli. Hrabro i odlučno naprid!

 5. Jakove, iz konentara bih ipak izbacio mista i ljude koji nemaju veze sa glavicama ni s ovim problemom. Problemi glavica su glavicki odnosno sinjski. Ako se sinj nece zauzeti za glavice, a ne zauzima se, onda smo u problemu. Rasulo
  u sinju koje sad vlada je najbolja prilika za lov u mutnom. Inicijativa stoga ne smi biti okrenuta samo nasoj nefuncionalnoj opcini nego i ministarstvima nadleznim za zahvate u okolis. Greska bi bila cekati da nas sinj zastiti, to se nece dogoditi.

 6. Zatvorit ceste, stavit barikade…, već viđeno. Znači da ja (i mnogi drugi) u tim uvjetima ne bi moga proć tom cestom a na šta imam svako pravo. Ne bi moga proć ni netko ko vozi dite u bolnicu?! Dajte ljudi, manite se barikada na cesti a blokirajte zgradu u kojoj su dužnosnici koji su doveli do ove situacije. Za takvo što dobili bi daleko širu potporu naroda za razliku od zapreke prolaza tom istom narodu.

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button