Kultura

Je li na Čitluku oštećen vodovod nekadašnjeg rimskog grada?

Čitatelj Sinjske rere iz Čitluka poslao nam je fotografije navodnog kulturocida na predjelu naselja kod škole, gdje je tvrtka kooperant HEP-a prilikom izvođenja radova navodno oštetila arheološko nalazište iz razdoblja antike. Naime, kako navodi čitatelj, prilikom iskopa pronađeno je i djelomično uništeno arheološko nalazište za koje se pretpostavlja da bi moglo biti dio vodovoda nekadašnjeg rimskog grada Colonia Claudia Aequum, jedinog rimskog naselja takvog tipa i stupnja izgrađenosti u unutrašnjosti Dalmacije.

Kod ovakvih nalazišta na gradilištima, sukladno važećim propisima, potrebno je zaustaviti radove i obavijestiti Ministarstvo kulture te nadležni konzervatorski odjel u Splitu, a koliko je poznato, to u ovom slučaju nije učinjeno.

Hoće li nadležni reagirati, zaštititi i vratiti u prvobitno stanje kulturnu baštinu koja ima ogromnu vrijednost, preostaje za vidjeti? U svakoj uređenoj zemlji bi nalazište ovakvog tipa bilo temeljito istraženo i sačuvano te vrlo vjerojatno upisano u karte u svrhu proširenja turističke ponude, zaključuje čitatelj.

Foto galerija:

Povezani članci

Back to top button