Vijesti

”Jesenjarenje” ide dalje: danas besplatna projekcija dokumentarnog filma ”Zadnji u Alepu”

Program ”Jesenjarenja” u Sinju nastavlja se danas projekcijom dokumentarno-ratnog filma ”Zadnji u Alepu” (2017) u 19 sati u Palacini.

Nakon 5 godina rata u Siriji, preostalih 350.000 stanovnika Alepa živi u gradu pod opsadom. Khalid, Subhi i Mahmoud osnivači su skupine Bijele kacige i prvi ulaze u granatirane zgrade, kopajući kroz ruševine u potrazi za tijelima i znakovima života. Odlučili su ostati u Alepu spašavati sugrađane tijekom opsade koja ne završava. Svaki dan, međutim, predstavlja im i unutarnji konflikt: trebaju li ostati i nastaviti riskirati smrt ili pokušati otići i spasiti svoje obitelji, kao što su to već učinili mnogi drugi? Film je pobjednik Sundance Film Festivala u kategoriji dokumentarnog filma te je nominiran za Oscara za najbolji dokumentarni film.

Diskurzivni program ”Jesenjarenje” suradnički je projekt udruge Sinjski kulturni urbani pokret i Galerije Sikirica. Cilj projekta jest približiti publici određena kompleksna pitanja i aktualnu društvenu problematiku kroz različite forme – izložbe, filmove, predavanja znanstvenika, gostovanja književnika, filmske projekcije. Projekt je pokrenut 2019. godine, a tematska okosnica prvog izdanja bila je tranzicija, postindustrijska baština i socijalističko naslijeđe. Tema ovogodišnjeg ”Jesenjarenja” su migracije, shvaćene i prihvaćene kao društvena realnost koju svi živimo te kao proces i izazov s kojim se europsko i hrvatsko društvo mora suočiti.

Program ”Jesenjarenje” dio je SKUP-ova programa “Kultura u zaleđu” koji se financira iz sredstava podrške Zaklade “Kultura nova” za razvoj produkcije i/ili distribucije umjetničkih radova, djela i projekata. Program je realiziran uz financijsku podršku Grada Sinja. Ulaz na sve događaje je besplatan.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button