Kultura

„Jesenjarenje“ – prikazan nagrađivani dugometražni dokumentarni film „Neželjena baština“

Sinoć je u Galeriji Sikirica, u okviru „Jesenjarenja“, prikazan nagrađivani dugometražni dokumentarni film „Neželjena baština“ redateljice Irene Škorić. Projekcija filma realizirana je u suradnji su udrugom Sinjski urbani kulturni pokret te je u ime udruge publiku pozdravila Jelena Pavlinušić, diplomirana povjesničarka umjetnosti i kustosica, koja je također sve prisutne uvele u tematiku filma objašnjavajući kompleksnu temu kulturnog nasljeđa, stilskih odrednica i dosega umjetničkih projekta realiziranih za vrijeme Jugoslavije, a potom uništavanih devedesetih. „Neželjena baština“ problematizira političku uvjetovanost odnosa prema kulturnoj baštini nastaloj za vrijeme Jugoslavije, koja je u trenutku osamostaljenja Hrvatske za novi režim postala balast kojeg se ili odlučila riješiti ili nebrigom i nemarom dopustila drugima „da ih se riješe“. Takvo je društveno ozračje omogućilo uništavanje nekih od najvažnijih i najboljih modernističkih spomenika u kontekstu cjelokupne europske umjetnosti.
Po završetku filma, voditeljica Galerije Sikirica, Dragana Modrić, nastavila je razgovor s publikom analizirajući stanje na lokalnoj razini – od uništavanja spomenika Stipe Sikirice na ulazu u Glavice Donje, do recentnih ekscesnih zbivanja vezanih za spomen-kosturnicu u sinjskom Đardinu. Stariji posjetitelji prisjetili su se tom prilikom i drugih spomenika s područja Cetinske krajine koji su devedesetih demolirani ili u potpunosti uništeni isključivo zbog političkih konotacija.
Program „Jesenjarenja“ nastavlja se 16. listopada prikazivanjem filma „Na vodi“, nagrađivanog autora Gorana Devića.

Povezani članci

Jedan Komentar

  1. Francuzi, Poljaci, Austrijanci, Česi … slave osloboditelje svoje zemlje od zla. Hrvatska pripada nekoj drugoj galaksiji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Close