Kultura

”Jesenjarenje” se nastavlja, slijedi nagrađivani film Gorana Devića – ”Na vodi”

Sutra 16. listopada u 19 sati, u okviru jesenske programske sheme – ”Jesenjarenja”, u Galeriji Sikirica bit će prikazan nagrađivani dokumentarni film ”Na vodi”, jednog od ponajboljih hrvatskih redatelja srednje generacije. Rođeni Siščanin, Dević u svom rodnom gradu i njegovoj burnoj prošlosti i bogatoj povijesti pronalazi neiscrpno vrelo inspiracije u svom stvaralačkom radu. ”Na vodi” nam donosi filmski portret grada na tri rijeke, ispričan kroz neobične ljudske priče filmskih protagonista. Upoznajemo tako Marija i Miću, Hrvata i Srbina čije živote rijeke isprepleće u dugogodišnje prijateljstvo jer su obojica veliki ljubitelji ribolova, potom uspješnog odvjetnika Marka i njegova sina, hrvatskog branitelja i usamljenika Ramba, Štakora, bivšeg radnika Sisačke željezare i njegova sina te gospođu Trivkanović koja pušta vijence niz Savu u sjećanje na muža i sinove, poginule u ratu. Rijeka tako postaje mjesto susreta, razonode i povezivanja stanovnika grada koji je kao i mnogi drugi hrvatski gradovi, pretrpio ogromnu štetu i traumu za vrijeme Domovinskog rata.

Riječima samog autora, ”Na vodi” je njegov najosobniji film ”koji propituje postojimo li još uvijek kao zajednica ili samo kao skup pojedinaca. Bez obzira što nas ponekad vežu samo zajednički problemi ili jedna rijeka koja teče kroz grad, odgovor je još uvijek pozitivan, još ima nade za sve nas”.

Poslije prikazivanja filma, s Goranom Devićem će o njegovim filmskim i životnim temama razgovarati Jelena Pavlinušić.

Program ”Jesenjarenja” nastao je u suradnji Kulturno umjetničkog središta Sinj – Galerije Sikirice i udruge Sinjski urbani kulturni pokret, uz financijsku podršku Grada Sinja.

Povezani članci

Back to top button