Vijesti

Kafići, restorani i teretane ostaju zatvoreni do… – “Nema utemeljenja za popuštanje”

  • Imajući u vidu našu situaciju i situaciju u europskom okruženju, nema utemeljenja za popuštanje mjera koje su na snazi. Produžuju se do 31. siječnja. Radi se o tri odluke: do daljnjeg ostaju zatvoreni svi ugostiteljski objekti, teretane, ograničen je broj putnika u javnom prijevozu, poručio je šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović na konferenciji za novinare.

  • Mi imamo pozitivne trendove. Kazali smo već još uvijek ne možeo podvući crti iza eventualnih posljedica povećanih okupljanja tijekom blagdana, ali posebno vezano za situaciju sa potresom.

Morali smo uzeti u obzir da činjenica da onaj dio koji smo dogovorili sa sindikatim, HUP-om i sl. a vezano je za poticaj da radnici koriste godišnji. Od ponedjeljka očekujemo povratak na radna mjesta, to će povećati mobilnost a to je jedan od faktora za širenje zaraze.

U sljedećem razdoblju razgovarat ćemo o tome što s nastavkom školske godine, kazao je Božinović.

Prvo čovjek HZJZ Krunoslav Capak potvrdio je kako se razgovaralo o situacijama u kojima bi se neke od mjera popuštale, ali se situacija strahovito brzo mijenja i imali smo nekoliko nepredviđenih situacija, prije svega potres i pojavu novih virulentnijih sojeva, jako je teško držati se semafora.

  • Ali treba reći da smo mi još uvijek iznad toga što smo odredili da bi razgovarali o tome što ćemo ukinuti a to je da 14 dana traje incidencija niža od 300, to bi trebao biti okidač za ukidanje nekih od ovih mjera, to nismo još dosegnuli.

Zelena situacija je negdje ispod 50 incidencija, većina europskih zemalja je daleko od toga pa i mi. A to je smjernica ECDC-a, kazao je Capak..

Izvor: dalmatinski portal

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button