Kultura

Kino Palke 4 – Ciklus frankofonskog filma na alkarskom trkalištu

I ove godine sinjsko Alkarsko trkalište postaje ljetna filmska pozornica u još jednom izdanju programa Kino Palke koji organizira udruga Skinjski kulturni urbani pokret (SKUP). Ovo je već četvrta godina da gledalište na Alkarskom trkalištu ne služi samo za „prove“ i alkarske svečanosti već i kao nezaobilazno mjesto za ljubitelje filma i kulture. Ideja projekta Kino Palke nastala je 2020. godine s ciljem da lokalnoj publici predstavi neka od najboljih umjetničkih filmskih ostvarenja. Istovremeno, program daje novu funkciju postojećoj infrastrukturi alkarskog gledališta u vremenu prije održavanja alkarskih svečanosti. Naime, svojim izgledom Palke (tal. palco – loža, tribina) su klasično gledalište u otvorenom prostoru, a apliciranjem novog kulturnog sadržaja, daje im se dodatna vrijednost. Ove godine Sinjski kulturni urbani pokret donosi ciklus frankofonskog filma – u četiri termina na palkama će se prikazati izbor recentnih filmskih ostvarenja na francuskom jeziku.

Projekcije počinju u 21 i 30 h, a ulaz  je slobodan.

 

Srijeda, 19. 7. 2023. u 21:30

Trijumf  (Un Triomphe)

Francuska, 2020., 105 min, komedija, drama

REŽIJA: Emmanuel Courcol

Etienne je ne baš uspješan glumac koji održava glumačku radionicu u zatvoru, gdje okuplja skupinu zatvorenika kako bi uprizorili Beckettovu dramu „Čekajući Godota“. Kad mu se pruži prilika ovu živopisnu grupicu povesti na turneju po Francuskoj, neminovno iskrsne pitanje hoće li uspjeti ustrajati u dramskim očekivanjima, te kakav će odjek njihov nastup polučiti u glavnom gradu – Parizu.

Drugi redateljski naslov francuskog glumca i scenarista Emmanuela Courcola svoju je premijeru trebao imati na Cannesu, no to se zbog njegovog otkazivanja nije dogodilo pa je svoje ‘utješno’ premijerno prikazivanje imao u sklopu trodnevnog canneskog ‘Special’ programa koji se održao u listopadu 2020. godine. Film je inače utemeljen prema stvarnom događaju sa šaljivim epilogom koji se zbio u Švedskoj tijekom 80-ih godina. Na dodjeli nagrada Europske filmske akademije 2020. osvojio je nagradu za najbolju europsku komediju godine.

Srijeda, 26. 7. 2023. u 21:30

Moj život kao tikvica (Ma vie de Courgette)

Švicarska, Francuska, 2016., 70 min, animirani, komedija, drama

REŽIJA: Claude Barras

Neodoljiva animirana filmska priča o dječaku Tikvici koji nakon iznenadne smrti majke završi u domu za nezbrinutu djecu gdje ponovno pronalazi ljubav i obitelj. Film je osvojio preko 20 nagrada na festivalima diljem svijeta, dodijeljena mu je i nagrada Europske filmske akademije za najbolji dugometražni animirani film, a bio je nominiran za Oscara i Zlatni globus. Scenarij za film pisala je Celine Sciamma (“Cure”, “Portret djevojke u plamenu”), a režiju potpisuje švicarski animator Claude Barras, koji je s 50 animatora radio na filmu tijekom dvije godine. Njihov trud kritike su nagradile prozvavši film trijumfom stop-animacije.

 

Nedjelja, 30. 7. 2023. u 21:30

Predivan život (La Belle Époque)

Francuska, 2019, 115 min

komedija, drama, fantastika

REŽIJA: Nicolas Bedos

Vrckava romantična komedija o mrzovoljnom šezdesetogodišnjaku Victoru uvjerenom kako su najbolji dani odavno iza njega. Kada njegovoj ženi prekipi i ona ga izbaci van, Victor prihvaća ponudu entuzijastičnog poduzetnika Antoinea koji mu predstavlja sasvim novi oblik zabave. Njegova agencija uz pomoć elaboriranih skupih setova i filmske ekipe nudi klijentima priliku da urone u povijesno razdoblje po vlastitom izboru. Victor odabire godinu 1974., najuzbudljivije dane svoga života kada je upoznao svoju suprugu. Neonska svjetla, dim cigareta i zanosna glumica Margot ubrzo posve obuzimaju Victora i mute granicu između prošlosti i sadašnjosti.

Utorak, 1. 8. 2023. u 21:30

Ljepota različitosti (Presque)

Francuska, Švicarska, 2021., 92 min, komedija, drama

REŽIJA: Bernard Campan, Alexandre Jollien

Filmska priča prati sudbonosni susret dvaju muškarca te sudar njihovih međusobno nespojivih svjetova. Riječ je o sredovječnom Louisu (B. Campan), uglednom vlasniku pogrebnog poduzeća, ozbiljnom i odmjerenom poslovnom čovjeku i Igoru (A. Jollien) mladiću s cerebralnom paralizom koji za život zarađuje raznoseći na svom triciklu narudžbe voća i povrća organskog uzgoja, dok ostatak vremena provodi čitajući, daleko od svijeta, sa svojim suputnicima: Sokratom, Nietzscheom i Spinozom. Spletom okolnosti Louis i Igor završe na jednom zajedničkom putovanju tijekom kojeg svaki na svoj način uz pomoć onog drugog otkriva svoje puno i pravo “ja”,  pri tom se povezujući u istinsko prijateljstvo za cijeli život.

 

Kino Palke dio je SKUP-ova programa “Kultura u zaleđu” koji se financira iz sredstava podrške Zaklade “Kultura nova” za razvoj produkcije i/ili distribucije umjetničkih radova, djela i projekata

 

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button