PolitikaTeme

Kolumna “Glas Pijace” – Međugradska suradnja i poslovni put ili tek besplatni izlet u Sansepolcro?

Ako vas naslov ovo članka začuđuje ne brini te se i nas je. Naime grad Sinj između ostaloga kao i svaki drugi grad ima svoje gradove i općine prijatelje. Između jasnih prijateljskih poveznica sa općinama Barban, Rama-Šćit, gradom Vukovarom i gradom Đakovom između ostaloga ušuljao se i grad Sansepolcro.

Naime Sansepolcro je grad u srednjoj Italiji, u talijanskoj regiji Toskani. Sansepolcro se nalazi na oko 130 km jugoistočno od Firence, na nadmorskoj visini od 330 metara i ima oko 16.000 stanovnika. Između grada Sinja i Sansepolcro osim suradnje u obliku papirnatog prijateljstva i nema neke velike poveznice. Osim godišnje jednog putovanja delegacije iz Sinja u Sansepolcro i obrnuto nismo pronašli niti jedan drugi opipljivi čin suradnje na internetu kao i ni u dostupnim dokumentima.

Do sada su uglavnom  putovanja bila način da se u Gradskom vijeću poveže vladajuća koalicija vodeći koalicijske partnere i njihove vijećnike na putovanje uz glavna imena Grada kao što su gradonačelnik ili predsjednik Gradskog vijeća. Navest ćemo delegaciju Grada Sinja iz 2012. pa da vidite o čemu govorim. U delegaciji su bili predsjednik Odbora Miroslav Barać, dogradonačelnik Sinja Zoran Vujanović, predsjednik Gradskog vijeća Milan Smoljo, te vijećnici NL dr.Jadrijevića Davor Milošević i Stjepan Filipović Grćić.

No ove godine imamo jednu novu praksu.

Naime ove godine službenu delegaciju činile su tri nove i široj javnosti ne baš poznate osobe. Radi se o dvoje „friških“ zaposlenika grada J.P. i I.J. kao i vježbenica grada P.D. Svi navedeni zaposlenici su grada manje od godine dana, osim ako računamo rad po ugovoru o djelu koje su neki imali dok na njima namjenjenim pozicijama nije došlo do umirovljenja prijašnjih zaposlenika. Svi navedeni porijeklom su iz Glavica, usko su bili vezani uz NL dr.Jadrijevića (jedna osoba se i preziva Jadrijević), neki su bili i na listi za gradsko vijeće navedene liste, ne govore talijanski jezik, ne drže izvršnu funkciju, nisu ovlašteni donijeti niti jednu odluku, potpisati sporazum ili bilo što slično u smislu ostvarivanja suradnje između dva grada. Gradsko vijeće kao tijelo nadležno za ostvarivanje međugradske suradnje ima „Odbor za međugradsku suradnju“ koje je tijelo koje  kako poslovnik kaže:  razmatra pitanja suradnje s gradovima i općinama u zemlji i inozemstvu,  priprema prijedloge akata iz djelokruga Vijeća koji se odnose na to područje, surađuje s odgovarajućim odborima drugih gradova te daje prijedlog za poticanje suradnje Grada Sinja i drugih jedinica lokalne samouprave i uprave. Unatoč upornom istraživanju nismo pronašli ni jedan trag djelovanja tog Odbora u posljednjih 5-6 godina, a osobito ne odluku ili sastanak koji je prethodio ovom putovanju. Prema informacija sa službenih stranica Grada Sinja sadašnji članovi Odbora su: Ante Gulić predsjednik (NL dr.Jadrijević), Ante Šušnjara potpredsjednik (Most – Miro Bulj), Stipislav Jadrijević član (NL dr.Jadrijević),Tihomir Radović član (HDZ) i Zoran Milan član (HDZ).

Da rezimiramo, iz navedenih činjenica proizlaze mnoga pitanja:

Tko je odobrio i potpisao ovakvu delegaciju Grada Sinja u grad prijatelj Sansepolcro? Je li i koliko je Grad Sinj koštala ovakva delegacija u plaćanju putovanja i dnevnica, ako je plaćeno od domaćina grada Sansepolcra koliko onda nas košta dolazak njihove delegacije? Koje su kontakte, veze, sporazume, memorandume, suradnje, na političkom, kulturnom ili gospodarskom planu navedeni predstavnici ostvarili na ovom putovanju i koja je dodatna vrijednost koju je delegacija vratila u Sinj? Je li predstavljena turistička ponuda grada Sinja ili Gospodarska zona Kukuzovac kao glavni gospodarski objekt grada Sinja, i ako je tko je, gdje i na kojem jeziku predstavio potencijale grada? Što točno grad Sinj ima od ovog putovanja i međugradske suradnje? Ako se samo radi o ekskurzijskom izletu mlađih osoba, zašto to moraju biti politički podobne osobe usko vezane uz NL dr.Jadrijevića, i  što je sa drugim mladim sinjanima koji bi imali koristi od ovakvog putovanja npr, studenti i profesori talijanskog jezika, kulturni djelatnici, gospodarstvenici i slično? Zašto na stranicama grada nije objavljeno ništa o ovome? I na kraju jesu selfiji i vesele slikice na društvenim mrežama članova NL dr.Jadrijevića na izletu plaćenih novcem poreznih obveznika jedino što je grad Sinj dobio iz ovoga? Je li itko od izvršne vlasti ili Gradskog vijeća na primjer predstavljao Sinj u Rami ili izgleda bolje da su to napravili stotine vjernika sinjana.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav sinjskerere.hr portala

Povezani članci

6 Komentara

 1. Lipse ce i Sinj i sve gradjane Sinja predstavit ovih dvoje troje mladih Sinjana sa fakultetima nego da su poslali one starce od 60godina iz Opcine koji svaki dan idu na izlet na Pijacu

  149
  58
 2. Imam jedan prijedlog za temu( ODLAZAK U GUDOVAC) i našu vrlu gradonačelnicu:
  Naime, poznato nam je kako je naša gradonačelnica i zamjenik puče išli se slikavat u Gudovac, ali ovo mi se ne da pisat neka to obradi ovaj sa RERE. Ja iman prijedlog da gradonačelnica kupi najveći traktor(ferguson) u Gudovcu i vrlo brzo će ga iznajmljivat našeme Hajduku koji će posadit kumpire i razne kulture na Poljudu , jer niti doli ima nogometa, a niti ništa ima za Sinj od ovih izaslanstava.

  30
  15
 3. Jeli ovo onaj dečko koji se hvalio po Pijaci da će dobiti posao i radit u toj i toj kancelariji u općini i prije nego je zaposlenik iz nje dobio otkaz?
  A vi mladi i školovani Sinjani grizite latu ili idite vanka kad niste podobni i ne prezivate se sa J…..

  178
  255
 4. Necemo se lagat.
  Ne radi se o mladin, pametnim i nekin vele uspjesnin ljudima vec uhljebima sa nezavisne liste.
  Uostalom tribali ste navest prezimena sve bi bilo jasno.
  Da ista znaju i mogu nebi u opcini radili vec u privatnom biznisu di se rad i pamet cijeni a place su visestruko vece.

  138
  130
 5. Nova vlast koja dođe nakon ovih mora hitno napravit reviziju svih zaposlenih u gradskoj upravi, ustanovama i trgovačkim društvima u vlasništvu grada u zadnjih najmanje 2 godine!
  Mora se dat šansa svima na temelju kriterija, a ne kako se primalo do sad po babi i stričevima i političkoj podobnosti tako da se unaprid znalo koga će zaposlit!

  33
  2
Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button