Politika

Kolumna “Glas Pijace” – „Nešto je trulo u listi nezavisnoj“

Svjedoci smo tektonskih poremećaja koji drmaju sinjsku lokalnu političku scenu nakon javnog odricanja doktora Jadrijevića od gradonačelnice Kristine Križanac i političke pojave koja nije dosad viđena na ovim prostorima, a to je postojanje Gradonačelnice koja nema podršku niti jednog jedinog vijećnika u Gradskom vijeću.

Ovi događaji nisu nešto novo. Nezavisna lista ima dugu povijest kadrovskih izmjena i odricanja od svojih „udarnih“ ličnosti. Od „političke trgovine“ za sastavljanje većine u prva dva mandata, koalicije sa SDP-om i njihovim odmetnutim članovima, preko promjene dogradonačelnika (Perković-Paloš, Vujanović) u drugom i trećem mandata pa do višestrukih promjena same liste za gradsko vijeće. NL dr. Jadrijevića su napustili i vijećnici Maras Zvonko i Šabić Ivana.

Nezavisnoj listi kronično nedostaje jedan od najbitnijih elemenata uspješnog upravljanja gradom veličine Sinja, unatoč tome što su ukupni pobjednik izbora u tri ciklusa, a to je stabilnost. Dok drugi gradovi i okolne općine na stabilnosti, prepoznatljivosti i stalno rastućem iskustvu svojih vodećih političkih ličnosti donose dodatnu vrijednost i povećavaju kvalitetu života svojih građana, sinjani su opet žrtva loših kadrovskih odluka dr. Jadrijevića i krupnih i sitnih svađa u samoj Nezavisnoj listi.

Pitanje se postavlja koje su to nepomirljive razlike koje dovode do rasapa trenutne vlasti. Mislite li da se radi o razlikama u viziji, političkoj ideologiji, provedbi projekata ili pak o puno banalnijim razlozima kao što su osobne taštine ili , ne daj Bože, „podjeli plijena“? Na pitanje nemamo odgovor, a za očekivat je i da ga nećemo ni doznati.

“Pljušte ostavke, a dogradonačelnička mista”

Vijesti o ostavkama gradskog vijećnika NL dr. Jadrijevića gosp. Maleša i dogradonačelnika s iste liste gosp. Denisa Glavana na izvršne funkcije u sportskim udrugama znak je napuštanja izvršne vlasti članova same Nezavisne Liste i ne predstavlja nikakvo iznenađenje gledano dugoročno politiku NL dr. Jadrijevića.

Jednako tako NL dr. Jadrijevića iz svojih redova dala je i direktora Vodovoda Cetinske krajine i direktora Kamička. Gosp. Smoljo bivši je vijećnik i predsjednik gradskog vijeća sa Nezavisne liste, a gosp. Govorušić direktor Kamička koji uživa potporu Nezavisne liste. No same predstavnike u skupštinama poduzeća i ustanova koji biraju direktore, imenuje gradonačelnica. Jesu li navedeni spremni sami podnijeti ostavke ili će ih gradonačelnica smjeniti, ostaje za vidjeti. Napomenimo samo da su Kamičak, Vodovod CK, Čistoća CK….. puno veća poduzeća s velikim proračunima i dosta zaposlenih i biti će zanimljivo vidjeti je li NL dr. Jadrijevića spremna odreći ih se iz „portfelja“ kojim upravlja.

Slušali smo prethodnih godina kako NL dr.Jadrijevića gradi, a drugi ruše. Očito nema ništa gore od urušavanja vladajuće političke opcije iznutra, odnosno kada kako se kaže „krene brat na brata“. Vidljivo je da sustav ne funkcionira i da su stvari davno prešle točku bez povratka, ali stvarni prijepori i prljavo rublje se ne iznosi da se ne ugroze budući izborni potencijal. Tu zasad vlada načelo “Cosa nostra – naša stvar”. Za građane i grad Sinj u momentu ljetne sezone i provedbe ogromnih projekata, nema prostora za ovakvo urušavanje upravljačkih struktura. Nažalost mi građani najviše ćemo platiti ove događaje, a politička odgovornost kao i uvijek u nas je samo floskula. I po ne znam koji put po gradu čut će se ona ista: „Šta smo birali, to smo i dobili“.

Povezani članci

2 Comments

 1. https://youtu.be/6OWUX9XYAQs

  Kao šta je šešelj pita svoje u Kninu ’91, tako će vam gospodo bit kad doktor ode u Zagreb, svome restoranu i glavičkom rudokopu, Glavan se radi knjigovodstvu…
  A vi, šta ćete vi…?

  4
  1
 2. Trulu jabuku treba izbaciti iz kašete voća, da se trulež ne prošiti. Ne znam od koga je počela ta trulež, ali mi se čini da nitko zapravo ne želi posegnuti za tom trulom jabukom, da ne bi uprlja ruke. Svaka strana navija da ona druga učini prvi korak. A trulež.se osjeti već odavno.

  5
  1
Back to top button