OstaloTeme

Kolumna “Glas Pijace” – U Sinj za Alku dolazi svo troje predsjedničkih kandidata? – koga čeka „najjači“ pljesak

U Sinju, 4. kolovoza na dan Alke će se osim slavodobitnika 304. Sinjske alke, „tražiti“ i tko će biti predsjednik Republike Hrvatske. Po neslužbenim informacijama u Sinju bi se po prvi put zajedno, na istome mjestu i u isto vrijeme, trebalo naći troje predsjedničkih kandidata kojima neka istraživanja daju najveće šanse za Pantovčak – aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, bivši premijer Zoran Milanović te pjevač Miroslav Škoro, koji će trčati jednu drugu trku – onu za predsjednika države. Škoro ujedno iste večeri ima zakazan koncert u petnaestak kilometara udaljenom Trilju, koji je nedavno ugostio i Thomsona na humanitarnom koncertu, kojem je prisustvovao i Kovač kandidat za predsjednika HDZ-a.

Što to ima u Sinju i Cetinskom kraju da svi na početku nekog političkog projekta, traže provjeru kako svog osobnog tako i javnog političkog rejtinga. Sinj je uvijek bio poput „lakmus-papira ili tester“ nečega što će se kasnije uistinu i dogoditi.

Nećemo u daleku povijest, sjetimo se samo nedavne i prvog napada na JNA vojarnu koja je bila upravo u Sinju. Sudbine generala HV-a i alkarskog vojvode Mirke Norca, gdje je Sinj bio iskra koja je rezultirala velikim prosvjedima, koji su kulminirali u veljači 2001., kada se na splitskoj Rivi u znak podrške njemu okupilo preko 100 000 ljudi. Smjer državne politike se tada mijenjao.

Odnosa Mesića, Sinja i VAD-a, pa sama Kolinda Grabar-Kitarović je krenula u uspjeh osvajanja prvog mandata na sinjskoj alki. Svi mediji u RH mjere pljesak s palka kao bilo naroda prema političarima, njegovu jačinu, dužinu, visinu i širinu spojeno u jednu poruku, tko prolazi.

Na zadnjim Euro izborima smo imali „smijuriju“ od anketa na uzorku od 600-800 građana RH, HDZ ovoliko, SDP toliko, MOST prolazi, ŽIVI ZID rastura, Kolakušića nije bilo na vidiku, sve krivo. Pa gospodo iz politike, medija i PR agencija, u Sinju na dan Alke će te imati za Vas besplatnu anketu na uzorku oko 10 000 građana kako tko stoji kod istih, nema boljeg reprezentativnog uzorka ni kod jedne druge agencije.

Ono što mori sinjane je da nam se gotovo uvijek dogodi sintagma „revolucija jede svoju djecu“ gdje Sinj djeluje prvi, pokaže smjer, daje iskru, ali kad se dijeli torta ostanu mu mrvice. Za to možda možemo kriviti sinjske političare.Naši „stari“ su to umjeli drugačije.

Unatoč svemu, kao i dosad za sinjane su svi dobrodošli za Alku.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav sinjskerere.hr portala

Povezani članci

3 Komentara

  1. Miro Bulj opet besramno pita za četverotračnu cestu Sinj-Kukuzovac-Križice, a svima je poznato da kad je triba žrtvovati se za nju i ostati u većini u saboru, on ipak izabrao svoju političku karijeru u oporbi, a vas sinjani ko j… Dok kapa 30 000 kuna i županijske i gradske naknade neće biti zime u Bulja na Suhaču..

  2. Bulj viče bar za Sinj. Ali niko ne uvažava brzu cesta do Sinja jer Sinj i glavice nisu pristale na poniženje tj. istočnu varijantu obilaznice. Otvoreno se lobira istočna obilaznica Sinja sto uključuje rušenje kuća u Glavicana a sve kako bi Otok bio bliži Splitu.
    Eto zato ništa od brze ceste. Pa neka je i nema, niko kuće neće dati rušiti.

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button