Branitelji

Kome smeta „126 brigada HV-a“ u Sinju

Odlukom prvog predsjednika RH dr. Franje Tuđmana na 6. listopada 1991. godine ustrojena je 126. brigada HV-a, jedna od najboljih pričuvnih brigada u Domovinskom ratu.

Pripadnici 126. brigade, a poslije 126. pukovnije, sudjelovali su u mnogim važnijim vojnim akcijama i operacijama u oslobađanju Hrvatske, od sinjskog bojišta, južnog dubrovačkog bojišta, Zima 94, pa Oluja, Maestral i druge akcije. Kroz postrojbu je tijekom njenog višegodišnjeg djelovanja prošlo oko 6 tisuća boraca, a među 105 poginulih pripadnika s Cetinskog područja u Domovinskog ratu, 46 je pripadnika 126. brigade. Nakon gašenja brigade i preustroja HV nakon Domovinskog rata, brojni njeni pripadnici nastavili su svoje radne zadaće kroz ostale postrojbe OSRH, posebno kroz 4. GBR i Središte za obuku pješaštva Sinj, te u postrojbama MUP-a.

Čitatelj Sinjske rere inače bivši pripadnik 126. brigada HV-a nam se obratio sa pitanjem: Kome smeta „126 brigada HV-a“ u  Sinju?

Naime čitatelj navodi kako već duže vrijeme je skinut naziv ulice „126 BRIGADE HRVATSKE VOJSKE“ i da su gradske službe upozorene na ovaj slučaj, ali do današnjeg dana nisu postavile novu ploču sa natpisom.

Osim što se prvenstveno radi o ratnoj postrojbi iz Domovinskog rata radi se i o nužnom označavanju pojedine ulice kako na ovom mjestu njenog početka tako i njenog završetka prema Ulici Put pazara. Ako već netko namjerno skida ploču sa natpisom onda se treba uklesati ime ulice na postojeće kameno mjesto na stambenom objektu ili na neki drugi način obilježiti ova ulica – poručuje čitatelj.

Ujedno Ulica „126 BRIGADE HRVATSKE VOJSKE“ od ulaza u istoimenu vojarnu do ulaza u dva komunalna poduzeća Grada Sinja ima jako opasan dio za pješake. U srpnju 2018.g. je vijećnik HDZ-a Marko Križanac postavio pitanje gradonačelnici Kristini Križanac ima li u planu rješenje ovog gorućeg problema naših građana, ako da, na koji način i kada je planirano rješenje ovog problema. Gradonačelnica nije pokazala osobito zanimanje po ovom pitanju, što je vidljivo do današnjeg dana.

I dok se postavljanje natpisa ulice „126 BRIGADE HRVATSKE VOJSKE“ možda može očekivati u razumnom roku, rješenje problema prolaza pješaka na gore spomenutom opasnom mjestu teško je očekivati od gradonačelnice Kristine Križanac.

Link 4. godišnjice i dočeka 126. brigade HV-a u Sinju 25.8.1995.g. nakon VRO Oluje:

Povezani članci

2 Komentara

  1. Spomenik partizanima u parku priko puta Konzuma ekspresno opran nakon pisanja grafita a ovde nemože gradonačelnica Kristina stavit pločicu od 126 brigade. Sramota.

    13
  2. Partizani su oslobodili sinj 25.10.1944. i zadužili su sinj i hrvacku.

    5
    22
Back to top button