Kultura

Koncert nagrađivanog trija Solenza

U organizaciji Kulturno umjetničkog središta danas, ponedjeljak će se u Galeriji Sikirica održati koncert glazbenog trija Solenza. Glazbeni sastav Solenza aktivan je na sceni od 2006. godine i iza sebe imaju dva glazbena albuma, ”Židovska glazbena ostavština u zvuku i riječi” te album ”Mozaik hrvatskih skladatelja” koji je 2017. godine bio nominiran za nagradu Porin u kategoriji najbolje skladbe klasične glazbe. Uz probranu literaturu originalno pisanih glazbi trio Solenza izvodi i obrade velikih djela hrvatskih skladatelja: Josipa Magdića, Davora Bobića, Olje Jelaske i ostalih.

Sastav čine Arijana Gigliani Philipp (sopran), Bruno Philipp (klarinet) i Dina Katnić Dorotić (klavir).

Arijana  Gigliani Philipp

Rođena je u Sarajevu gdje je i završila srednju glazbenu školu, odjel violine i solo-pjevanja. Usavršavala se kod renomiranog pedagoga i opernog prvaka Stojana Stojanova Gančeva. Održala je niz solističkih koncerata diljem Hrvatske i Europe.
Kao solistica nastupala je sa Simfonijskim orkestrom HRT-a, Zagrebačkim solistima, Sarajevskom filharmonijom, Orkestrom HNK Osijek te Dubrovačkim simfonijskim orkestrom.Također, snimala je za arhiv HRT-a te nastupa u kazalištima diljem Hrvatske.

Bruno Philipp

Prema sudu glazbene kritike Bruno Philipp (Zagreb, 1978) jedan je od najistaknutijih predstavnika mlađe generacije hrvatskih klarinetista. Uz diplomu Muzičke akademije u Zagrebu, prepoznatljiv umjetnički izričaj izgradio je na Konzervatoriju u Parizu. U svojoj karijeri bilježi brojne solističke nastupe, a surađuje i sa Simfonijskim orkestrom HRT-a, Zagrebačkim solistima, Ansamblom LADO i drugima.Godine 2015. snimio je za izdavačku kuću Aquarius records nosač zvuka ”Glazbena etno kutijica” u suradnji s Gudačkim kvartetom Rucner. CD je nominiran za nagradu Porin u kategoriji najbolji instrumentalni album van klasične i jazz glazbe. Redovito snima za potrebe fonoteke Hrvatskog radija.

 

Dina Dorotić
Osnovnu glazbenu školu Ivana Zajca u Zagrebu završila je u klasi profesorice Lidije Vujović Pišpek. Školovanje nastavlja u Glazbenom učilištu Elly Bašić, te srednju školu završava 2004. godine u klasi profesorice Ivanke Brkanović. Nakon mature upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi profesora Đure Tikvice. Nakon diplome radi kao učiteljica i korepetitorica u nekoliko glazbenih škola. Dobitnica je brojnih nagrada i stručnih priznanja.

 

Koncert počinje u ponedjeljak 19.00 sati, ulaz je slobodan.

Program je realiziran uz podršku Ministarstva kulture.

Povezani članci

Back to top button