Kulinarska baština Splitsko-dalmatinske županije domaćin prvog studijskog putovanja Regional Culinary Heritage Europe
Kulinarska baština Splitsko-dalmatinske županije od 15. do 18. listopada ove godine, biti će domaćin prvog studijskog putovanja Regional Culinary Heritage Europe iz 14 zemalja.
U Splitu će boraviti četiri dana, sudjelovati u radionicama i posjećivati subjekte koji imaju oznaku Kulinarska baština Splitsko-dalmatinske županije. Uz to, sudionici će obići i prirodne ljepote Splita i okolice, kao i kulturne spomenike.
Kulinarska baština Splitsko-dalmatinske županije članica je projekta-mreže Regional Culinary Heritage Europe, obitelji kulinarskih baština koju čini gotovo 1500 članica iz 44 regije, a mreža je razvijena u Švedskoj i Danskoj od 1995. godine. Riječ je o dobivanju međunarodno priznate oznake, zaštitnog znaka za regionalnu hranu i kulinarsku tradiciju koja garantira jedinstveni standard, ali i otvara niz mogućnosti za prezentaciju autohtonih proizvoda na stranom i domaćem tržištu.
Svi oni dolaze o svom trošku tj. plaćaju i put i smještaj i obilaske, a pošto sve sami plaćaju sigurno će biti najobjektivniji u svojim pisanjima i objavama na raznim medijima u svojim zemljama, ističe Ivanka Luetić Boban ,koordinatorica JU RERA i cijelog projekta.
“Ovo je novi turistički proizvod i već smo imali jednu grupu iz Poljske u svibnju 2018. Naravno da će vidjeti i prirodne ljepote naše županije i koliko je moguće i kulturne spomenike. Očekujemo sudjelovanje i članova i koordinatora ali i političara iz tih zemalja” zaključuje Luetić Boban.
Splitsko-dalmatinska županija nositelj je članstva u mreži kao regionalna organizacija, a JU RERA SD je koordinator provedbe aktivnosti mreže.