Vijesti

Kulinarska baština Splitsko-dalmatinske županije domaćin prvog studijskog putovanja Regional Culinary Heritage Europe

Kulinarska baština Splitsko-dalmatinske županije od 15. do 18. listopada ove godine, biti će domaćin prvog studijskog putovanja Regional Culinary Heritage Europe iz 14 zemalja.

U Splitu će boraviti četiri dana, sudjelovati u radionicama i posjećivati subjekte koji imaju oznaku Kulinarska baština Splitsko-dalmatinske županije. Uz to, sudionici će obići i prirodne ljepote Splita i okolice, kao i kulturne spomenike.

Kulinarska baština Splitsko-dalmatinske županije članica je projekta-mreže Regional Culinary Heritage Europe, obitelji kulinarskih baština koju čini gotovo 1500 članica iz 44 regije, a mreža je razvijena u Švedskoj i Danskoj od 1995. godine. Riječ je o dobivanju međunarodno priznate oznake, zaštitnog znaka za regionalnu hranu i kulinarsku tradiciju koja garantira jedinstveni standard, ali i otvara niz mogućnosti za prezentaciju autohtonih proizvoda na stranom i domaćem tržištu.

Svi oni dolaze o svom trošku tj. plaćaju i put i smještaj i obilaske, a pošto sve sami plaćaju sigurno će biti najobjektivniji  u svojim pisanjima i objavama  na raznim medijima u svojim zemljama, ističe Ivanka Luetić Boban ,koordinatorica  JU RERA i cijelog projekta.

Ovo je novi turistički proizvod i već smo imali jednu grupu iz Poljske u svibnju 2018. Naravno da će  vidjeti i prirodne  ljepote naše županije i koliko je moguće  i   kulturne spomenike. Očekujemo  sudjelovanje i  članova i koordinatora ali  i političara  iz tih zemalja” zaključuje Luetić Boban.

 

Splitsko-dalmatinska županija nositelj je članstva u mreži kao regionalna organizacija, a JU RERA SD je koordinator provedbe aktivnosti mreže.

Povezani članci

Back to top button