Vijesti

Kulturna i gastronomska ponuda Sinjske krajine oduševila istaknute svjetske novinare

Jučer, 1. svibnja, u sklopu stalne turističke promocije, Hrvatska turistička zajednica i Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama, omogućile su dolazak deset istaknutih svjetskih novinara u Dalmatinsku zagoru.


Na inicijativu Joška Stelle, direktora Turističke zajednice Splitsko – dalmatinske županije,  u sklopu studijskih putovanja animirani su specijalizirani novinari iz svih država u kojima Hrvatska turistička zajednica (HTZ) ima predstavništva.  U suradnji s lokalnim turističkim zajednicama, kroz tri vrlo atraktivna turistička programa, gradove: Split, Hvar, Brač, Vis, Solin, Klis, Trogir, Trilj, Sinj i Omiš, obilazi oko 40 inozemnih etabliranih novinara. Oni će informirati turiste o selektivnim oblicima turizma, odnosno prirodnim, kulturnim i gastronomskim oblicima, kao i mogućnostima aktivnog odmora na ovom području.

Četverodnevnim programom „Kultura i gastronomija“ – najavljenim kao „najukusniji program“ – predstavlja se gastronomska i kulturna ponuda gradova uključenih u obilazak.

Ugledni novinari iz Austrije, Italije, Češke, Slovačke, Poljske, Nizozemske i Norveške – Jerzy Niemocinski, Anna Sienkiewicz, Ewa Wagner, Adolf Wurzer, Marta Budska, Obert Oppelt, Maurizio Ceccaioni, Giuseppe Danielli, Giorgia Lola Oost, Ann-Mari Helena Gregersen i Elin Kristin Kristoffersen – stigli su trećeg dana svog boravka u Splitsko-dalmatinskoj županiji i u Sinjsku krajinu.

Ovi vrsni novinari, u pratnji Dina Ivančića, turističkog vodiča i Monike Vrgoč, direktorice Turističke zajednice grada Sinja, najprije su se upoznali s geografskim položajem Sinja, bogatom i intrigantnom prošlošću grada, svetištem Čudotvorne Gospe Sinjske, viteškom igrom Alkom i značajem grada Sinja za cijelu Cetinsku krajinu. Potom su krenuli u obilazak Muzeja Sinjske alke u pratnji kustosa Tomislava Barhanovića. On im je zanimljivom interpretacijom približio značaj muzeja i njegove eksponate. Naime, moderni koncept muzeja te činjenica da je nominiran za Europski muzej godine 2017., a 2018. postao i dobitnik prestižne nagrade Europa Nostra, njegovi brojni interaktivni sadržaji, vrijedni i jedinstveni muzejski izlošci, oduševili su novinare.

Nakon Muzeja Alke krenuli su u obilazak OPG-a Moro u Gali. Tu su ih dočekale ljubazne voditeljice OPG-a Jelena i Ivana Moro. Njihovo ekološko obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo osnovano 2003. s ciljem uzgoja domaćeg voća, povrća i životinja u kontroliranom uzgoju sa svrhom ostvarivanja zdravije prehrane, a time i zdravijeg života. Tako su u srcu kršne Dalmatinske zagore, u oazi plodnog i prostranog Sinjskog polja, kroz koje protječe čista i bistra rijeka Cetina, stvoreni svi preduvjeti za ostvarivanje početne zamisli vrijedne obitelji Moro. OPG je u rukama triju generacija koje međusobno razmjenjuju tradiciju, znanja i vještine, a sve uz naporan fizički rad. Od 2013., OPG Moro bavi se sjetvom kao i preradom sjemena i lista industrijske konoplje. Njihovo sjeme ekološki je certificirano, sijano u plodno tlo bez upotrebe pesticida, herbicida i umjetnih gnojiva, kako bi bili u skladu s ekološkom proizvodnjom, a samim tim s prirodom. Trenutno od konoplje imaju 6 proizvoda: čaj, ulje, protein, brašno, kremu za lice i tijelo kao i melem za usne.

Inače OPG Moro ostvario je potporu iz mjera ruralnog razvoja za tip operacije 6.1.1. te 6.2.1. čime će razvijati svoju ideju farmi za ekološki uzgoj kokoši – koka hrvatica. Plan je iskoristiti otpad koji imaju u preradi konoplje kao savršen dodatak u prehrani peradi. On ima u sebi čak 25 posto proteina, a na taj način bi imali najmanje 80 posto prehrane životinja iz vlastite proizvodnje. Ljubazni domaćini su se pobrinuli da svi novinari degustiraju njihove proizvode, a kreme i melem za usne su dobili na dar. Njih je pak oduševila kvaliteta proizvoda, a posebno gostoprimstvo svih članova obitelji Moro.

Uživajući u prekrasnoj prirodi putem od Gale, preko Obrovca Sinjskog, Hana, Bajagića do Hrvaca, novinari su imali priliku vidjeti i izvor Kosinca, most na Hanu sagrađen 1849., Rumin te most na Panju sagrađen 1852. godine. Kako je cijeli program uvelike posvećen gastronomiji, novinari su na Seoskom gospodarstvu Panj dobili tradicionalnu gastronomsku ponudu i recepte po kojima se pripremaju najpoznatija jela našega kraja poput uštipaka, sinjskih arambaša i pečene teletine „ispod peke“ te fritula.

Novinari su bili ugodno iznenađeni potencijalom Sinjske krajine.  Današnji program za deset uglednih svjetskih novinara nastavljen je posjetom „Poljičkoj republici“ i Omišu.

Ovom prigodom ujedno se zahvaljujemo svima na uspješnoj suradnji.

Monika Vrgoč, Direktorica Turističkog ureda, Turistička zajednica grada Sinja.

Foto galerija:

Povezani članci

Back to top button