Vijesti

LAG-u ,,Cetinska krajina” dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 2.012.942,09 eura

https://www.lag-ck.hr/vijesti/item/753-lag-u-cetinska-krajina-dodijeljena-bespovratna-sredstva-u-iznosu-od-2-012-942-09-eura

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković jučer je u Zagrebu uručila ugovor o sufinanciranju provedbe Lokalne razvojne strategije unutar Strateškog plana ZPP-a, LAG-u ,,Cetinska krajina” za bespovratna sredstva u iznosu od 2.012.942,09 eura za provedbu projekata na području LAG-a.

Ukupno je uručeno 102,9 milijuna eura vrijednih ugovora za provedbu projekata u 56 lokalnih akcijskih grupa. Ugovor za LAG ,,Cetinska krajina” potpisala je predsjednica Božena Romac, a svečanosti dodjele nazočila je i voditeljica LAG – a Ivana Žanko.

Bespovratna sredstva LAG ,,Cetinska krajina”  koristiti će za provedbu LAG intervencija unutar Lokalne razvojne strategije LAG-a uključujući provedbu aktivnosti i suradnje, njihovu pripremu, upravljanje strategijom, njezino praćenje i evaluaciju te upravljanje LAG-om kao i jačanje kapaciteta lokalnih dionika.

Provedbom lokalnih razvojnih strategija LAG će promicati zapošljavanje, rodnu ravnopravnost, uključujući sudjelovanje žena u poljoprivredi, socijalnu uključenost i lokalni razvoj u ruralnim područjima te kružno biogospodarstvo i održivo šumarstvo, pri čemu će lokalno stanovništvo imati mogućnost izravnog utjecaja na poboljšavanje kvalitete života  i kroz projekte društvene, komunalne i socijalne infrastrukture.

Podsjetimo, partnerstvo LAG-a je sastavljeno od dionika iz svih sektora, a povezivanje različitih sektora doprinosi snažnom partnerstvu koje je u mogućnosti kvalitetnije odgovoriti svim izazovima u lokalnoj zajednici. U procesu izrade i provedbe LRS omogućuje se prepoznavanje i poticanje inovativnosti na području LAG-a.

„Zadovoljstvo mi je bilo uručiti važne ugovore iz Strateškog plana RH ukupne vrijednosti 102,9 milijuna eura za provedbu projekata 56 lokalnih akcijskih grupa. Odabrani LAG-ovi za razdoblje 2023.-2027. obuhvaćaju čak 2.410.992 stanovnika, 54.730,23 km² površine RH te će provesti oko 355 natječaja, a između ostalog planira se modernizacija 988 poljoprivrednih gospodarstva i digitalizacija njih 262, kao i ulaganja u proizvodnju obnovljive energije“, izjavila je  ministrica Vučković

Svečanosti potpisivanja ugovora nazočili su i državni tajnici Zdravko Tušek, Tugomir Majdak i Mladen Pavić, ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi ribarstvu i ruralnom razvoju Antun Vujić, posebni savjetnik  Ivo Grgić te ravnateljica Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Željka Gudelj Velaga.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button