Vijesti

Lokalni stožeri moći će ukinuti obvezu nošenja maski u školama – što će odlučiti Sinjski stožer?

Mjere predviđene za novu školsku godinu bit će malo blaže nego prošle godine. Vraćene su dodatna i dopunska nastava, a djeca će moći i na izvannastavne aktivnosti.

Maske ostaju obvezne u višim razredima samo ako nije moguća dovoljna distanca. Kako bi se suzbilo širenje pandemije među učenicima, iz HZJZ-a su poručili da je važno da se cijepe i roditelji i nastavnici.

“Jučer smo objavili upute o protuepidemijskim mjerama u školama. Zapravo su vrlo slične onome što smo imali prošle godine. Tada smo jako inzistirali na tom razrednom odjelu ili vrtićkoj grupi, a sad će to biti ležernije jer se pokazalo da je teško provedivo u praksi, a i djeci je potrebna dodatna i dopunska nastava, izvannastavne i sportske aktivnosti. Taj dio je pojednostavljen i vraćen onako kako smo imali u vrijeme prije pandemije”, rekla je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a na HRT-u.

Pavić Šimetin je rekla kako djeca u vrtićima i učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole neće morati nositi maske, dok će od 5. razreda osnovne škole te u srednjoj školi maske biti obvezne ako nije moguće držati distancu u razredu.

“Lokalni stožeri će moći donijeti odluku da maske nisu obvezne”

Osnovna poruka je da nema online nastave i da svi učenici idu u škole, istaknuo je Tomislav Paljak, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

“Veseli nas što smo mogli to objaviti i čak u ovim devastiranim prostorima npr. Banovine, u Zagrebu će također nastava krenuti. Važno je reći da su sve škole spremne za organizaciju nastave u svojim prostorima, ali i za epidemiološke uvjete koji moraju biti zadovoljeni. Sretni smo što možemo reći, ako će situacija biti povoljna na nekom prostoru, lokalni stožeri će moći donijeti odluku da maske nisu obvezne, a isto tako vraća se sportski život u dvorane, mogu se miješati grupe. Bit će tu mogućnosti da se odvija stručna praksa u srednjim školama i fakultetima. Imamo puno komotniju situaciju, bit će više prostora za druženje”, poručio je Paljak.

Dobra vijest za sve učenike jest da će ove godine biti školskih izleta.

“Bit će ih, trebat će se pridržavati mjera. Ako bude epidemiološka situacija povoljna, nema razloga da se ne organiziraju”, potvrdio je Paljak

Novost je da će se ove godine organizirati i školske priredbe, no odrasli će morati nositi maske. Također, bit će ponovno uživo roditeljski sastanci i informacije.

Najmanje prvašića u povijesti Hrvatske

Ove godine ćemo imati najmanje upisanih prvašića u povijesti Hrvatske. Tomislav Paljak, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, kazao je da ih ta činjenica ne iznenađuje.

“Imamo određeni broj smanjenja učenika općenito, ali i ovaj upis prvašića je znakovit i naravno da nismo sretni zbog toga. Cijela situacija u društvu, kad se digne optimizam, uopće drugačije stanje ne samo u obrazovanju, onda ćemo moći svjedočiti i rastu i propulzivnoj demografskoj situaciji”, rekao je Paljak.

Svjedočimo, nažalost, porastu depresivnih i anksioznih stanja kod djece kao posljedica pandemije i potresa. Paljak je rekao da se podrška odvija kontinuirano.

“Pandemija je svima nama uvjetovala drugačiji način življenja, a na nama je da pokušamo takve pojave ublažiti i napraviti sve da do njih ne dolazi u tako velikoj mjeri. Mislim da smo u tome uspješni. Posljednje istraživanje je pokazalo da je za mentalno zdravlje djece važna nastava u školi. Ako uzmemo u obzir prošlu školsku godinu, mi smo u vrhu Europe i ne trebamo se tu podcjenjivati nego reći da imamo dobar rezultat. U Hrvatskoj su djeca izgubila pet tjedana nastave u školi, dok su u Francuskoj 12 tjedana izgubili”, rekao je.

Poziv roditeljima i nastavnicima da se cijepe

Pavić Šimetin je istaknula kako je jako važno da se cijepe roditelji i nastavnici tj. djelatnici škola.

“Prvo i osnovno moramo i dalje inzistirati na tome da lokalni stožeri mogu samostalno odlučivati i olabaviti mjere ako je povoljna situacija, odnosno postrožiti ako je nepovoljna, ali je važno da su djeca što više u školama jer je to ono što štiti njihovo mentalno zdravlje i omogućuje bolji akademski napredak. Prema posljednjim podacima zasad je u Hrvatskoj 99 posto delta-soja, on se brzo širi. Naravno da može doći do širenja zaraze unutar razrednog odjela ili škole tako da se svi koji su u kontaktu s djecom trebaju cijepiti”, rekla je Pavić Šimetin.

“Što se djece tiče, otkad je u lipnju cjepivo Pfizer registrirano od dobi 12 godina naviše pozivamo na cijepljenje djecu s kroničnim bolestima ili onu djecu koja u obitelji imaju osobe s kroničnim bolestima koje povećavaju rizik za teške oblike covida-19. Početkom školske godine to nam pruža priliku da se za završne srednjih škola organizira dobrovoljno cijepljenje na način da ih školski liječnik obavijesti o cijepljenju”, dodala je Pavić Šimetin.

Tko ide u izolaciju?

Pokaže li se da je netko unutar razredan pozitivan na koronu, situaciju će sagledati epidemiolog odnosno školski liječnik te donijeti odluku o izolaciji.

“U razredu u kojem je veća distanca i dosljednije se nose maske puno je jednostavnije odrediti da ne ide možda cijeli razred u samoizolaciju, ovisi od situacije do situacije. Maska i distanca su važne, oni su više sati dnevno u kontaktu. Mi smo pratili prošle godine, od jednog pozitivnog najviše je dvoje, troje, možda petero učenika postalo pozitivno, ali ne cijeli odjel. Te mjere itekako mogu spriječiti širenje zaraze”, poručila je.

Što se tiče pozitivnih na koronavirus u vrtiću, gdje se maske ne nose, Pavić Šimetin je rekla da u tom slučaju cijela grupa ide u samoizolaciju.

“Prošle godine su ta širenja bila rijetka u vrtiću. Tome pogoduje činjenica da su djeca rjeđe širitelji virusa”, rekla je Pavić Šimetin.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button