Vijesti

Masterplan prometnog razvoja funkcionalne regije Srednja Dalmacija omogućit će održivi gospodarski razvoj i bolju demografsku sliku na području SDŽ i SKŽ

Masterplan prometnog razvoja funkcionalne regije Srednja Dalmacija, strateški, kapitalni prometni dokument kojega su prošlog tjedna usvojili Splitsko-dalmatinska i Šibensko-kninska županija te Grad Split, predstavlja važan dokument za strateški razvoj ovog područja i njegovu prometnu povezanost, ali i za druge segmente održivog razvoja, poput gospodarstva i bolje demografske slike. Poruka je to s danas održane konferencije za novinare u Splitu povodom završne konferencije projekta Masterplan prometnog razvoja funkcionalne regije Srednja Dalmacija.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban kazao je kako je ovaj projekt, ukupne vrijednosti 540 tisuća eura, u 85%-tnom iznosu sufinanciran sredstvima Europske unije od čega je 21.000 eura izdvojila Splitsko-dalmatinska županija, dok su Šibensko-kninska županija i Grad Split kao ravnopravni projektni partneri, u realizaciji projekta sudjelovali s po desetak tisuća eura. – Manje su tu bitna financijska sredstva, koliko je bitan dokument za strateški razvoj ovog područja i njegovu prometnu povezanost, ali i druge segmente razvoja, poglavito Dalmatinske zagore. Moramo naglasiti da je kroz ovaj Masterplan vidljiv i smjer razvoja tog područja kroz tri dimenzije: zelena energija, širokopojasni internet i bolja demografska slika. Ako su prethodne dvije sastavnice poštivane temeljem ovog Masterplana, onda se demografska slika na to nadograđuje i na tim prostorima se razvija i buja život kroz prometnu povezanost. Naravno, iz ovoga proizlaze i drugi dokumenti koji će početkom iduće godine biti predstavljeni široj javnosti, najavio je Boban.

Zamjenik župana Šibensko-kninske županije Ognjen Vukmirović kazao je kako je ovaj Masterplan sastavni dio Prometne strategije RH. – Ovo je prvi put da radimo integrirani pristup u kojem imamo željeznički, cestovni, zračni i pomorski promet i nadam se da ćemo uspjeti napraviti funkcionalno povezivanje svih krajeva koji imaju potrebu za prometnom povezanosti, kako sa svojim administrativnim središtima, tako i sa susjednim županijama, istaknuo je Vukmirović.

Vedrana Franić, pomoćnica pročelnice Službe za razvoj grada Splita ovaj krovni strateški dokument vidi kao način koji će osigurati lakši pristup europskim sredstvima za buduće projekte iz prometnog segmenta. – Dokument je rađen po smjernicama Jaspersa. Pri izradi Masterplana surađivali smo s brojnim dionicima koji su bili vezan iza sektor prometa, održavale su se razne radionice fokus grupe i u njegovoj izradi sudjelovali su gradovi i općine SDŽ i ŠKŽ tako da su svoje strateške dokumente dali na uvid kako bi iz njih izvukli mjere, ciljeve i prioritete koji su bili potrebni za izradu ovog dokumenta te kako bi se sagledali svi prometni aspekti na području ove dvije županije. Strategija je da sve jedinice lokalne samouprave surađuju pri provedbi svojih projekata jer je promet specifičan segment i ne možemo reći da je neka prometnica važna samo za jedan grad. Kao što znate, grad Split se nalazi na poluotoku, a najbliži susjedi su nam Kaštela, Solin, Podstrana, Trogir, Muć. Sve su to naše prometne poveznice tako da u budućnosti moramo razmišljati o daljnjoj suradnji, da sve prometne tokove koji se nas tiču, razvijamo zajedničkim snagama, kazala je Franić i dodala kako ovaj dokument prati trendove zelenoj tranziciji jer je obveza jedinica regionalne i lokalne samouprave da prate politike Europske unije i svojim građanima osiguraju održivi razvoj.

Cilj projekta Masterplan prometnog razvoja funkcionalne regije Srednja Dalmacija je stvoriti preduvjete za unapređenje i poticanje suradnje između raznih oblika prijevoza, omogućavanje korištenja njihovih sustavnih vrijednosti u jedinstvenom prometnom sustavu intermodalnog prijevoza te samim time učinkovitije, kvalitetnije i pouzdanije doprinošenje svekolikom povećanju obujma prometa, zapošljavanju, zaštiti okoliša, smanjenju troškova i sveukupnom razvoju gospodarstva funkcionalne regije i njenom ravnomjernom teritorijalnom razvitku te poboljšanju kvalitete pružanja javnih usluga. Projektom je obuhvaćena i izrada Strateške studije njegova utjecaja na okoliš, kao i njegova integracija s izrađenim masterplanovima ostalih područja koji čine funkcionalnu cjelinu. Nositelj projekta je Splitsko-dalmatinska županija dok Šibensko-kninska županija i Grad Split u projektu sudjeluju kao ravnopravni partneri. Izrađivači Masterplana su tvrtka Trames d.o.o. iz Zagreba uz Urbanex Split i danski Ranboll.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button