Vijesti

Međunarodni projekt Masterclass ‘hands on particle physics’ u TIŠ Ruđera Boškovića u Sinju

Učenički istraživački dani u sklopu međunarodnog projekta International Masterclasses ‘hands on particle physics’ održavaju se svake godine u školama, na sveučilištima i u istraživačkim centrima diljem svijeta. Ove godine jedan takav dan održan je i u Sinju u Tehničkoj i industrijskoj školi Ruđera Boškovića, a sudjelovali su učenici u zanimanju elektrotehničar zajedno sa svojim nastavnicima Marijom Gaurina, profesoricom fizike i Ivanom Vulićem, dipl. ing. elektrotehnike.

Cilj projekta je predstaviti učenicima trenutni napredak fizike elementarnih čestica. Fokus učeničkog rada je na analizi mjernih podataka. U jutarnjim je satima 30ak učenika  slušalo uvodna predavanja dr.sc. Nikole Godinovića sa Splitskog FESB-a o osnovama fizike elementarnih čestica,  posljednjim saznanjima o Higgsovom bozonu kao i eksperimentima koje skupina hrvatskih istraživača provodi na CMS-u (Compact Muon Solenoid).

Nakon zanimljivog jutra, u popodnevnim satima učenike je u samu vježbu i način postupanja s mjernim podacima uvela doktorandica na CERN-u kolegica Ana Šćulac. Učenici su radili u parovima te obradili preko tisuću podataka prikupljenih sa CMS-a u obliku slika i numeričkih podataka, a vlastite rezultate usporedili su s rezultatima drugih sudionika kao i međunarodnih istraživačkih centara.

Projektom smo ostvarili suradnju, u prvom redu s Fakultetom strojarstva, elektrotehnike i brodogradnje, koji najčešće biva primarni cilj naših učenika nakon srednjoškolskog obrazovanja, ali i otvorili suradnju sa školama diljem Europe.
Učenici će također, u sklopu ovog projekta posjetiti Europski laboratorija za fiziku čestica već sljedeće nastavne godine.

Povezani članci

Back to top button