Vijesti

„Mir i dobro“ – policijski službenici oduzeli 80 komada različitih pirotehničkih sredstava

U proteklih šest dana policijski službenici su na području Splita i Solina od maloljetnih osoba oduzeli ukupno 80 komada različitih pirotehničkih sredstava i podnijeli ukupno deset prekršajnih prijava, od čega sedam protiv roditelja jer su pirotehnička sredstva koristila djeca mlađa od 14 godina.

Također, na području Solina dvoje dječaka su lakše ozlijeđena tijekom nepravilnog korištenja pirotehnike.

Do 02. siječnja 2024.godine dozvoljeno je korištenje pirotehničkih sredstava, ali uz zakonska ograničenja radi čega vas još jednom podsjećamo:

Novim Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i prometu građanima nije dozvoljena nabava, posjedovanje niti uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3, te pirotehničkih sredstava kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za osobne potrebe, a dozvoljena pirotehnika može se koristiti samo u vremenu od 27. prosinca do 02.siječnja, ali ni tada se ne smije koristiti u zatvoreni prostorima ili na prostoru gdje se okuplja veći broj građana.

Pozivamo roditelje:

  • da djeci mlađoj od 14 godina ne kupuju pirotehniku,
  • da vode brigu o sigurnosti djece i pobrinite se da ne koriste pirotehnička sredstva jer ista mogu trajno narušiti zdravlje vaše djece.
  • da razgovaraju  s djecom i ukažu im na moguće štetne posljedice,
  • da svojim primjerom pokažu djeci kako se blagdani mogu proslaviti i bez pirotehnike.

Suzdržite se od uporabe pirotehnike i na taj način kreirajte mirno i sigurno okruženje za vašu obitelj, prijatelje, susjede u vašem kvartu.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button