Vijesti

„Mir i dobro“: prekršajno sankcionirani roditelji djece koja su koristila pirotehniku

U cilju održavanja povoljnog stanja javnog reda i  sigurnosti policijski službenici nastavljaju s poduzimanjem mjera i radnji u sklopu akcije „Mir i dobro“, a poseban fokus je zaštita djece. Jučer tijekom obilaska javnih prostora i temeljem zaprimljenih dojava građana da se koristi pirotehnika,  obilaskom postajnog područja policijski službenici Druge policijske postaje Split u večernjim satima u tri odvojena slučaja uočili su mlađe osobe koje bacaju pirotehnička sredstva. Nakon što je utvrđeno da se radi o maloljetnim osobama pozvani su im roditelji u čijem prisustvu je od djece oduzeto ukupno 15 različitih pirotehničkih sredstava kategorija F2, F3, F4, P1. Tri roditelja i jedan maloljetnik su prekršajno prijavljeni zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje prekršaja iz Zakona o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i prometu oružja.

Napominjemo da je djeci mlađoj od 14 godina zabranjena uporaba pirotehničkih sredstava, a osobe mlađe od 18 godina ne smiju koristiti pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3.

U cilju zaštite zdravlja djece,  još jednom apeliramo na roditelje:

  •  da djeci mlađoj od 14 godina ne kupuju pirotehniku,
  •  da vode brigu o sigurnosti djece i pobrinite se da ne koriste pirotehnička sredstva jer ista mogu trajno narušiti zdravlje vaše djece.
  •  da razgovaraju  s djecom i ukažu im na moguće štetne posljedice,
  •  da svojim primjerom pokažu djeci kako se blagdani mogu proslaviti i bez pirotehnike.

Podsjećamo na zakonske odredbe

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i prometu građanima nije dozvoljena nabava, posjedovanje niti uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3, te pirotehničkih sredstava kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za osobne potrebe.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i prometu oružja i to člankom 90. normirano je da će se  novčanom kaznom u iznosu od 660,00 € do 1.990,00 €  kaznit za prekršaj fizička osoba ako:

  • je mlađa od 18 godina, a uporabljuje pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 (članak 62. stavak 4.)
  • uporabljuje pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, a mlađa je od 18 godina ili je starija od 18 godina i uporabljuje pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca (članak 62. stavak 4.)
  • u zatvorenim prostorima ili na prostoru gdje se okuplja veći broj građana koristi dozvoljena pirotehnička sredstva, osim pirotehničkih sredstava kategorije F1 (članak 62. stavak 5.)
  • nabavlja, posjeduje ili uporabljuje petarde i/ili redenike kategorije F2 i F3 te pirotehnička sredstva kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za osobne potrebe (članak 62. stavak 6.),
    dok je člankom 92. normirano kako će se  novčanom kaznom u iznosu od 130,00  do 390,00 € kaznit zakonski zastupnik djeteta mlađeg od 14 godina koje je uporabilo pirotehnička sredstva.

Policijski službenici nastaviti će poduzimati mjere i radnje u cilju  prevenciju protupravnih ponašanja i sankcioniranje osoba koje se ponašaju suprotno zakonskim odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i promet oružja.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button