Vijesti

Misa za fratre-mučenike iz Cetinske krajine

30.studenoga 2018.(petak), franjevci iz samostana Gospe Sinjske i okružja obilježit će mučeničku smrt 20 fratara Cetinske krajine, koji su život izgubili za vrijeme Drugog svjetskog rata i poraća (1942.-1948.). U crkvi Gospe Sinjske za pokoj njihovih duša slavit će se misa u 18.00 sati. Liturgijsko pjevanje animirati će mješoviti pjevački zbor.
Svi fratri za čiji ćemo pokoj molili žrtve su partizanskoga i komunističkoga progona, odnosno diktature proleterijata, osim fra Rafe Kalinića, kojeg su ubile njemačke okupacijske vojne postrojbe. Dvojica fratara – fra Nikola Šabić i fra Bože Vugdelija – žrtve su Križnoga puta, a druga dvojica žrtve su ljubavi i posljedica ratnih operacija, a to su fra Krsto Bazo i fra Anselmo Kovačić. Oni su prinijeli vlastiti život iz ljubavi prema Kristu i Crkvi, što u potpunosti odgovara definiciji mučenika, a kako to tumači papa Benedikt XVI.
Sinjski franjevci su u samostanskom klaustru postavili brončane reljefe cetinskih mučenika, kao i spomen-ploču na kojoj su sljedećim generacijama na trajan spomen predana njihova imena. To su:

 1. Fra Leonard Bajić
 2. Fra Krsto Bazo
 3. Fra Jozo Borković
 4. Fra Stanko Bradarić
 5. Fra Ante Cvitanović
 6. Fra Petar Glavaš
 7. Fra Rafo Kalinić
 8. Fra Anselmo Kovačić
 9. Fra Milan Lapić
 10. Fra Stanko Milanović Litre
 11. Fra Jozo Olujić
 12. Fra Petar Paviša
 13. Fra Vlade Pavlov
 14. Fra Jozo Poljak
 15. Fra Ante Romac
 16. Fra Ivan Romac
 17. Fra Nikola Šabić
 18. Fra Metod Vezilić
 19. Fra Rudolf Vučić
 20. Fra Bože Vugdelija

Više o njima možete pročitati u knjizi fra Stjepana Čove “Franjevci žrtve Drugoga svjetskog rata i poraća u Cetinskoj krajini”.

Povezani članci

Back to top button