Vijesti

Mobilni uređaji građana otkrili su potres! – evo detalja kako je na vaš uređaj stigla obavijest o potresu prije nego se dogodio

Ne, nije po srijedu neka svjetska zavjera i neki super-instrument koji može izazvati potrese takvog opsega. Radi se o Googleovom sustavu detekcije i ranog upozorenja na potrese, za sada na Android uređajima.

Kako su pojasnili u Googleu, vaš Android telefon može biti dio Android sustava upozorenja o potresima, gdje god u svijetu živite. To znači da vaš Android telefon može biti mini seizmograf, pridružujući se milijunima drugih Android telefona kako bi formirao najveću svjetsku mrežu za otkrivanje potresa.

Svi pametni telefoni dolaze s malenim brzinomjerima koji mogu osjetiti signale koji ukazuju da bi se mogao dogoditi potres. Ako telefon otkrije nešto za što misli da bi mogao biti potres, šalje signal našem poslužitelju za otkrivanje potresa, zajedno s grubom lokacijom na kojoj je došlo do potresa. Poslužitelj zatim kombinira informacije s mnogih telefona kako bi otkrio događa li se potres. U suštini sustav se brzinom svjetlosti utrkuje s brzinom potresa. I na našu sreću, brzina svjetlosti je mnogo veća!

Upravo se ovaj sustav aktivirao svim korisnicima Android uređaja, ali pod uvjetom da vam je bila uključena lokacija. Tako su, primjerice, Splićani obavijest o potresu dobili nekoliko sekundi prije nego je pošteno zatreslo.

Ovaj sustav, u teoriji, može spasiti i ljudske živote ako ostavi dovoljno vremena za napuštanja objekta koji će biti zahvaćen razornim potresom, prenosi dalmacija danas.

[SLUŽBENO] – potres je bio jači nego što su pokazali prvi rezultati!

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button