Kultura

Muzej Cetinske krajine – Sinj je domaćin 27. nacionalne Edukativne muzejske akcije

Na konferenciji za medije održanoj u ponedjeljak, 25.04.2022., u Tehničkom muzeju u Zagrebu predstavljena je 27. Edukativna muzejska akcija Hrvatskog muzejskog društva i Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju.

Ovogodišnji muzej domaćin je Muzej Cetinske krajine – Sinj koji je zamolio muzeje i muzejima srodne ustanove za PLES, a njih čak 52 diljem Republike Hrvatske rado je prihvatilo ponudu.

Ples je univerzalni jezik koji je kao način izražavanja poznat od najranijih dana ljudske povijesti, a nije stran ni životinjskom svijetu. Tema je to kojom se, zbog neograničenih mogućnosti izraza i forme, svaki muzejski pedagog može inspirirati, dok će posjetitelji ustanova sudionika moći uživati u bogatim edukativnim sadržajima u razdoblju od 19. travnja do 1. lipnja 2022. godine.

Iako je prethodnih godina EMA tradicionalno započinjala 18. travnja i završavala na Međunarodni dan muzeja 18. svibnja i ove godine smo produžili trajanje kako bi se svi muzeji, a ponajviše oni koji zbog potresa ne mogu provoditi Akciju u svojim prostorima, mogli organizirati i provesti osmišljene programe. Prigoda je to i za obilježavanje Svjetskog dana plesa, koji se provodi 29. travnja.

Veliki problemi današnjice su otuđenost i letargija koje su još više došle do izražaja u ovim pandemijskim godinama. Izostanak dodira i međuljudske prisnosti ostavljaju duboke tragove u društvu čija se komunikacija gotovo potpuno preselila u virtualni svijet. Kultura po svojoj vokaciji obvezuje ljudsku prisutnost kako umjetnika tako i korisnika te kao takva nije imuna na ove društvene anomalije. Muzejska je zajednica to itekako osjetila gledajući svoje prazne prostore, a svaki se posjetitelj mjerio na kapaljku.

Upravo ICOM-ov slogan za ovogodišnji Međunarodni dan muzeja, „Snaga muzeja (The power of Museums)“ pokazuje koliko veliku ulogu imaju muzeji na kulturnoj sceni, a njihova prilagodljivosti i hodanje u korak s novim tehnologijama čini muzeje trajnim posjetnicima ljudske opstojnosti i edukatorima novih generacija.

Hrvatsko muzejsko društvo i Sekcija za muzejsku pedagogiju podupire platformu za muzejsku pedagogiju autorskog tima Anđele Vrce i Darie Domazet iz MCK – Sinj, Muzea.hr ( www.muzea.hr )na kojoj se mogu pronaći sve informacije o ovogodišnjoj akciji kao i preuzeti knjižicu sa sadržajem. Na platformi možete zaviriti u arhivu i podsjetiti se na prethodno održane Edukativne akcije. Sav digitalan sadržaj koji nastane za vrijeme Akcije, također će biti dostupan na platformi. Knjižica Akcije dostupna je i u tiskanom obliku.

Navedene autorice su i ovogodišnje voditeljice i koordinatorice Akcije dok je viša kustosica MCK – Sinj, Anita Librenjak, autorica programa „Ples u muzeju“ kojim će se Muzej Cetinske krajine predstaviti u sklopu Akcije. U sklopu programa predstavit će se i Sinjske mažoretkinje pod vodstvom trenerica Vesne Samardžić i Tee Pavić te HKUD Peruća iz Hrvaca.

Neka Lijepa naša postane jedan veliki muzejski plesni podij; povežimo se jedni s drugima, predstavimo svoj zavičaj i svoje običaje, oslobodimo pozitivnu energiju i – zaplešimo.

© Fotografije: Vedran Benović, Fotoatelier MUO

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button