Kultura

Muzeju Cetinske krajine na 56. Đakovačkim vezovima.

U srcu Slavonije u gradu Đakovu, više od pola stoljeća održavaju se Đakovački vezovi. Manifestacija je to koja svake godine okupi na stotine folklornih društava i tisuće sudionika koji svojim nastupima predstavljaju tradiciju svog kraja.

Ove godine Muzeju Cetinske krajine – Sinj ukazana je čast predstaviti Splitsko-dalmatinsku županiju na 56. Đakovačkim vezovima.

Cjelodnevni program u produkciji Muzeja započeo je u jutarnjim satima u Strossmayerovom parku predstavljanjem bajke za djecu Liskan i Ljeljo u velebitskoj avanturi, autorica Darie Domazet i Anđele Vrce. Više od sto djece đakovačkih dječjih vrtića uživalo je u interpretaciji bajke u izvedbi Bajkopričalice Sandre iz Slavonskog Broda. Tom prilikom Gradskoj knjižnici grada Đakova uručen je poklon u vidu muzejskih publikacija.

Nakon predstavljanja bajke, u kući Reichmann na Korzu, otvorena je izložba sinjskog slikara Petra Radovića Putopis cetinskog akvarela, vodom do slike. Promotorica izložbe bila je kustosica Muzeja likovnih umjetnosti iz Osijeka Valentina Radoš, a prisutnima su se obratili ravnateljica Muzeja Cetinske krajine Daria Domazet, zamjenik gradonačelnika grada Đakova Antun Galić te autor Petar Radović koji je okupljene pozdravio video putem obzirom da nije bio u mogućnosti prisustvovati otvorenju.

U sklopu predstavljanja Splitsko-dalmatinske županije na središnjoj pozornici glavnog gradskog trga nastupilo je Kulturno umjetničko društvo Milan Begović iz Vrlike s raznovrsnim programom te neizostavnim završnim kolom iz opere Ero s onoga svijeta.

Program na središnjoj pozornici nastavio se muzejskom kazališnom predstavom Kneginja Margareta nakon koje su građani Đakova i njihovi gosti mogli uživati u pjesmama klapa Partenca i Cambi te Giuliana i Diktatora na prostoru iza crkve Svih Sveti.

Cijeli dan prošao u iznimno lijepoj atmosferi, a nadaleko poznata slavonska gostoljubivost i ovog puta nije zakazala.

 

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button