Branitelji

Na današnji dan 10.4.1992.g. na Kupresu poginuo Ante Mandac

Ante Mandac bio je dragovoljac i heroj Domovinskog rata, pripadnik IV. gardijske brigade. Rođen je 17. lipnja 1961. godine, a poginuo je 10. travnja 1992. godine na Kupresu.

Na današnji dan je poginuo i heroj Domovinskog rata Robert Zadro, zapovjednik legendarnog Turbo voda i sin Blage Zadre. 10. travnja 1992. godine padom Kupresa završena je na tragičan način bitka za Kupres. Na ovaj se dan prisjećamo 160 poginulih i nestalih Hrvata na Kupreškoj visoravni u borbi protiv srpskoga agresora 1992. godine.

Bitka za Kupres bila je jednom od prvih velikih bitaka u ratu u Bosni i Hercegovini. U strateškom pogledu, za ostvarivanje srpskoga plana okupacije cjelokupne Bosne i Hercegovine te velikoga dijela Hrvatske, najvažnije područje bio je teritorij od Kupresa do Livna, jer je ono predstavljalo stratešku vršnu točku na ratištu Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Dana 3. travnja 1992. počela je poznata bitka za Kupres, u kojoj sa strane tzv. Jugoslavenske narodne armije (JNA) sudjeluje 6.000 vojnika, 3 – 4 topnička i minobacačka divizijuna, jedan oklopni bataljun i zrakoplovstvo. Kupres brani Kupreška bojna HVO-a, Trinaesta bojna HOS-a, dragovoljci ZNG (Vukovarci) i ostali hrvatski branitelji (iz Tomislavgrada, Bugojna, Uskoplja, Livna, Posušja, Gruda,Sinja,..). sveukupno njih 2.500, naoružani puškama s nešto ručnih raketnih bacača i minobacača.

Povezani članci

1 Komentar

  1. U danasnjim objavama uz imena Pavele, Miluna i Zadre pise da su heroji a sto zaista i jesu, međutim uz ime Ante Mandaca Cige ne piše ta riječ a on je heroj bio nizom svojih djela u neposrednim borbenim djelovanjima o čemu ima još živih svjedoka – njegovih suboraca. Ako se primjeni praksa “što ne piše nije se ni dogodilo”, uskraćuje se puna istina o ovom velikom sinjaninu, domoljubu, roditelju i čovjeku.

Back to top button