Branitelji

Na današnji dan 1991. godine osnovan je HOS

https://www.sloboda.hr/

Na današnji dan 1991. godine osnovan je HOS, postrojba koja se hrabrošću istaknula na svim ratištima, od Vukovara do Dubrovnika. Da se ne zaboravi!

Hrvatske obrambene snage (HOS) bile su među prvim organiziranim vojnim jedinicama koje su djelovale u Domovinskom ratu, a osnovane su kao vojno krilo Hrvatske stranke prava na današnji dan, tj. 25. lipnja 1991. Osnivači HOS-a bili su uži članovi tadašnjeg vodstva Hrvatske stranke prava na čelu s Antom Paradžikom i Dobroslavom Paragom. Zapovjedništvo kao i Ratni stožer HOS-a bilo je smješteno u zagrebačkim prostorijama HSP-a, tj. u Starčevićevom domu u Zagrebu, a prvi načelnik Ratnog stožera HOS-a bio je Ante Paradžik.

HOS-ovci su išli svugdje gdje je trebalo i gdje je bilo najteže. Od Vukovara do Dubrovnika, od Sajmišta do Srđa. HOS-ovci su sve do jednog bili dragovoljci. Bili su doslovno prvi u napadu, a zadnji u povlačenju. Tamo gdje drugi nisu htjeli/smjeli, tamo je išao HOS.

Od Vukovarske satnije HOS-a sedmorica su preživjela. Ostali su pali za slobodu Hrvatske. Junački, nesebično, bez kalkuliranja. Postoji li uopće grad, selo ili zaselak, a da HOS-ovac u ratu za Hrvatsku nije u nj kročio?

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button