Branitelji

Na današnji dan poginuo je Blago Zadro, heroj Vukovara i jedan od najvećih heroja Domovinskog rata

Zapovjednik Blago Zadro, heroj s Trpinjske ceste poginuo je na današnji dan prije 30 godina. Pokošen je rafalom kod Vinogradske ulice u Vukovaru.

Legendarni prvi hrvatski general – bojnik, zapovjednik obrane Borovog naselja i 3. bojne 204 brigade HV za Borovo Naselje i Trpinjsku cestu Blago Zadro imao je 47 godina kad je pokošen rafalom iz puškostrojnice dok je junački vodio svoje suborce u akciju. To se dogodilo 16.10.1991. godine u jeku najvećih borbi u Vukovaru.

Blago Zadro je rođen u Donjim Mamićima – Ledinac kraj Gruda 31. ožujka 1944. godine, a kao desetogodišnjak doselio se iz rodne Hercegovine zajedno s obitelji u Borovo Naselje.

Tu  je završio školu, zaposlio se u tvornici “Borovo” i osnovao obitelj. Početkom demokratskih promjena, aktivno se uključio u politički život toga kraja i postao prvi dopredsjednik HDZ-a u Vukovaru te se aktivno uključuje u organiziranje obrane pred nastupajućom velikosrpskom agresijom.

Od trojice sinova dvojica najstarijih također su se uključili u obranu, najstariji Robert (1969.) kasnije je poginuo u borbama kod Kupresa, upavši sa suborcima u tenkovsku zamku. Kasnije je kod Kupresa podignut spomenik “petorici Vukovaraca”.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button