Branitelji

Na današnji dan prvi put emitirana “Bojna Čavoglave”

Na današnji dan 31. prosinca 1991. prvi puta je emitirana na Hrvatskom radiju Split, najpoznatija ratna pjesma Domovinskog rata „Bojna Čavoglave“. Pjesmu je snimio dragovoljac Domovinskog rata Marko Perković Thompson. Pjesma je zbog svoje iskrenosti i autentičnosti istog časa postala ne samo hit nego i simbol otpora velikosrpskoj agresiji.

Pjesma počinje pokličem “Za Dom – Spremni!” i poručuje “bandi četnicima” da neće ući u Čavoglave, selo nadomak epicentru marionetske “SAO Krajine”, Kninu.

Tekst pjesme se bavi obranom hrvatskog sela Čavoglave u blizini Drniša od agresije Srba koji su prije toga uništili cijeli kninsko-drniški kraj ubijanjem, progonom i etničkim čišćenjem Hrvata. Sve je bilo razoreno i Srbi su se spremali izaći na more, ali mala grupa branitelja sela Čavoglave rekla je odlučno vojnički „nećete u Čavoglave“!

Taj osjećaj i tu volju hrvatskog vojnika strašne 1991. uglazbio je Marko Perković Thompson u stihovima gdje poručuje da će Hrvati braniti svoju Hrvatsku do smrti, sa spremnošću hrvatskog vojnika da srbijanskog agresora protjera i oslobodi domovinu Hrvatsku.

Povezani članci

3 Komentara

  1. I ova pisma je dio hrvatske povijesti. Hvala Marku Perkoviću.

    4
    4
Back to top button