Branitelji

Na današnji dan raketiran Sinj i još 33 grada – branitelji “skinuli” tri zrakoplova JNA

U agresiji na Hrvatsku srpski pobunjenici i Jugoslavenska narodna armija koristili su se svom raspoloživom ratnom tehnikom, pa tako i Jugoslavenskim ratnim zrakoplovstvom. Iako je odlaskom slovenskih i hrvatskih pilota bilo znatno oslabljeno, jugozrakoplovi su žestoko napadali vojne civilne ciljeve diljem Hrvatske. Vrhunac tih napada dogodio se 8. studenog 1991., kada je u jednom trenutku sirena za opasnost od napada iz zraka oglašena u čak 34 hrvatska grada prenosi dnevno.hr.

Najveći opći napad

“Neprijateljski zrakoplovi bombardirali su i raketirali područja istočne Slavonije, gornje Posavine, Gorskoga kotara, Zagreba, Karlovca te gotovo cijele Dalmacije. Ujutro je raketiran i Sinj, a meta napada bio je sportski aerodrom. Nešto prije nad Zadrom su ispuštene svjetleće bombe, zatim su raketirane Šepurine, područje oko Nina te trajektno pristanište koje Miletić spaja s otokom Pagom.

Hrvati uzvratili!

Osim toga u zračnom napadu ispod Paškog mosta pogođeni su Jadrolinijini trajekti Borik i Vira, koji su ipak nakon nekoliko dana osposobljeni za plovidbu. Karlovačko područje više su puta nadlijetali zrakoplovi Jugoslavenskoga ratnog zrakoplovstva iz Bihaća i Banje Luke. Razorena je napuštena vojarna na Logorištu, zatim Mala Švarča, Mostanje, Turanj i Belajske Poljice u općini Duga Resa. U jednom naletu pogođena je trafostanica u Kupinečkom Kraljevcu blizu Zagreba pa je veći dio grada ostao bez struje. I na dubrovačkom bojištu iznad Pelješca zrakoplov je izbacio “paučinu” kao i nekoliko dana ranije u Slavoniji.No, ni hrvatska strana nije sjedila prekriženih ruku. Uz jedan neprijateljski Mig-21 koji je srušen kod Delnica, a pogođena su i dva jugozrakoplova koja su gađala paški most. Jedan Galeb G-2 srušen je kod samog mosta, a za drugi, tipa Jastreb J-21, pretpostavlja se da je pao kod Luna na Pagu.

Povezani članci

1 Komentar

  1. Kakav sportski aerodrom, u to vrime svakodnevnih ratnih djelovanja sa četnicima na Alebića kuli tko se bavio ikakvim sportom? Glede aerodroma, u to vrijeme on je bio upotrebljavan za ratne letačke i tehničke aktivnosti Samostalnog zrakoplovnog voda 4. brigade ZNG uz improvizirana letjelišta na Gljevu i ispod Opuzena. Možda je baš zbog tih činjenica aerodrom bio meta napada jugoslavenskog vazduhoplovstva. Jasno je da ove činjenice nisu podobne za objave i promicanje jer kvare važeću, službenu sliku o počecima Hrvatskih zračnih snaga ali bar na lokalnoj razini zavređuju biti evocirane i objavljivane jer su one bile tu kod nas, u našem gradu i sa našim ljudima.

    3
    3

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button