Branitelji

Na današnji dan se dogodilo ”Oba dva, oba su pala”

Obadva, obadva, oba su pala poznati je spontani usklik oduševljenja hrvatskog branitelja Filipa Gaćine s jedne od najpoznatijih video snimki za vrijeme Domovinskog rata, koju je načinio Ivica Bilan 21. rujna 1991. godine. Uzvik koji danas ima važno mjesto u kolektivnoj memoriji naroda, s često korištenom kraćom inačicom “Oba su pala” kojom se općenito opisuje uspjeh, odnosi se na jedan od najslavnijih događaja Domovinskog rata, kada su hrvatski branitelji Goran Pauk i Neven Livajić oborili dva zrakoplova tipa Soko J-21 Jastreb neprijateljske JNA.

16. rujna 1991. već je šesti dan trajala bitka za Šibenik, dan je započeo haubičkim bombardiranjem grada s položaja JNA u Gaćelezima s kojim su istovremeno započeli i zračni napadi, a ukupno ih je taj dan bilo 55.

Prilikom jednog napada na topničku bitnicu Zečevo, hrvatski branitelj Goran Pauk, pripadnik 113. brigade, srušio je pomoću topa 3/20 mm M55 prvi zrakoplov, dok je drugi zrakoplov pomoću sustava “strela” 2M srušio hrvatski branitelj Neven Livajić. Mladi hrvatski branitelj Filip Gaćina, koji je tog dana punio top Gorana Pauka, promatrajući padanje zrakoplova, s iskrenim je oduševljenjem spontano povikao “Obadva, obadva, oba su pala!”, a sve je snimio Ivica Bilan. Kultna snimka koja je isti dan prikazana na HRT-u, izazvala je opće oduševljenje i euforiju, te predstavlja svojevrsnu prekretnicu Domovinskog rata kao jedna od prvih značajnih pobjeda nad tehnički znatno nadmoćnijim neprijateljem. Uzvik koji je Filipu Gaćini zauvijek donio legendarni status danas ima posebno mjesto u sjećanju hrvatskog naroda, a snimka je jedan od najvažnijih prizora iz tih vremena, koji zorno svjedoče o hrabrosti hrvatskih branitelja. 

Filip je i nakon rata bio u službi Hrvatskoj i nažalost poginuo je 19. rujna 1998. godine prilikom razminiranja terena u čišćenju zaostalih mina iz Domovinskog rata.

Povezani članci

1 Komentar

  1. Lipo se prisjetit kao što se trebalo prisjetit i prije 7 dana “Zelena tabla -Male bare” di su sudjelovali naši sinjani i di je pok. Ante Mandac Cigo pred sam početak napada skinio svoju pancirku i dao je vozaču kojeg prvi put vidi u životu. Ta pancirka je zadržala nekoliko metaka koji su pogodili tog vozača Iliju Volarevića. Inače je akcija uspjela i naoružala cilu Dalmaciju i Hercegovinu. Mozda nije medijski atraktivno kao “Oba su pala” ali svakako ima svoje vridnosti za prisjetit se.

Back to top button