Ostalo

Na današnji dan Vatikan priznao Republiku Hrvatsku

Priznanje Republike Hrvatske od strane Vatikana imalo je veliki utisak na međunarodnu zajednicu, a naklonost svetoga Ivana Pavla II. očitovana je i kasnijih godina u apelima međunarodnoj zajednici da oružano nasilje nad Hrvatskom “obeščašćuje Europu i svijet”.

Danas se prisjećamo međunarodnog priznanja Republike Hrvatske od strane Vatikana. Nakon Slovenije i Litve koje su kao nepriznate države Hrvatsku priznale u lipnju i srpnju 1991. godine: Ukrajina, Latvija, Island i Estonija učinile su to u prosinu 1991. godine.

Dva dana prije nego su Hrvatsku priznale tadašnje članice Europske unije kao i Austrija, Kanada, Bugarska, Mađarska, Poljska, Malta, Norveška i Švicarska (15. siječnja 1992.), vatikanska diplomacija završila je proces koji je započet 3. listopada, dok je priznanje najavljeno 20. prosinca 1991. godine.

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je 13. siječnja 1992. da je predao službenu notu Zagrebu o priznanju i da se uspostave diplomatski odnosi na razini dviju država. Do kraja siječnja 1992. godine Hrvatsku su priznale 44 države.

Povezani članci

Moglo bi vas zanimati
Close
Back to top button